"Det är fantastiskt roligt och viktigt"

Publicerad 2012-04-27

Grattis...

Mary Mårtensson, reporter på Aftonbladet

... Mary Mårtensson får Cancer- och trafikskadades riksförbunds, CTRF, pris för sitt bröstcancerreportage i Aftonbladet.

I reportaget följde Mary Mårtensson upp kvinnor 10 år efter cancern och berättade även öppenhjärtigt om sin egen bröstcancer.

Prissumman är på 50 000 kronor.

– Det är fantastiskt roligt och viktigt att den här typen av journalistik uppmärksammas.

Varför är det viktigt?

– Att få cancer innebär ett presumtivt dödshot. När behandlingarna är över, hamnar många i svår livskris som gör att man behöver professionellt stöd för att kunna ta sig vidare i livet. Själv fick jag fantastiskt bra stöd av mitt sjukhus men det är inte alla som får. Årligen drabbas 50 000 människor av cancer. Många överlever självklart inte.

Vad ska du göra för pengarna?

– Kanske kommer jag bjuda familjen på en resa. Min man och mina barn stöttade mig mycket under min egen tid som bröstcancersjuk.

Vad var det med ditt reportage om bröstcancer som fångade juryns hjärta?

– Att jag i flera år följt bröstcancerdrabbade kvinnor och fångat inte bara cancersjukdomen utan också livet efteråt och hur man kommer vidare i livet. Det här reportaget hade aldrig blivit av utan de fantastiska kvinnorna Anna Helleblad, Kristina Lundström och Madeléne Öhlund. Jag berättade också om min egen kamp mot bröstcancern.

Vad gör CTRF?

– Det är en ideell organisation som bidrar med resurser till dem som drabbats av en cancersjukdom eller en trafikskada. CTRF inriktar sig på rehabilitering och friskvård i syfte att förhöja drabbade människors livskvalitet.

Vilken artikelserie drömmer du om att få skriva?

–Jag har gjort ett 40-tal artikelserier, så jag har redan fått förverkliga många av mina drömmar. Men det finns självklart alltid spännande och intressanta ämnen att ta upp även i framtiden. Nu har jag ytterligare en artikelserie på gång!

Varför är det viktigt att Aftonbladet fortsätter satsa på medicinjournalistiken?

– Därför att det finns så otroligt många människor som är drabbade av svåra sjukdomar som påverkar hela deras liv och som har en försämrad livskvalitet på grund av detta. Det skapar ofta en sämre social och ekonomisk situation för dem. Det är viktigt att skildra olika perspektiv och existentiella villkor för människor.

Till sist, vad önskar du dig mest av allt just nu?

– Fred i Syrien och ett botemedel mot cancer.

Juryns motivering:

Mary  Mårtensson har med stor uthållighet i flera år följt cancerdrabbade kvinnor. Hon har i sina artiklar fångat inte bara själva cancersjukdomen utan också livet efteråt. Med flera års mellanrum har hon kommit tillbaka till de drabbade kvinnorna och låtit dem beskriva hur livet efteråt böljat mellan hopp och förtvivlan, hur det går att komma igen och tro på livet efter en svår cancersjukdom.

Hon har dessutom på ett modigt och personlig sätt berättat om sin egen kamp mot cancern. Mary Mårtensson inger hopp i sin beskrivning utan att väja för allt det svåra som möter en när man är fysiskt färdigbehandlad.