Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Birgitta, Britta

Rebublikanerna letar desperat efter sin tjuren Ferdinand

Ständig nya favoriter till att utmana Obama

I försöken att hitta en värdig utmanare till Obama kör republikanerna sin egen variant av jakten på Tjuren Ferdinand; ”honom ska vi ha”.

Bara att de gör i repris om och om igen.

Ständigt nya kandidater höjs till skyarna för att sedan falla fritt.

Länge var förre Massachusetts-guvernören Mitt Romney "the frontrunner". Han ledde i alla opinionsundersökningar och verkade inte ha någon riktig utmanare.

Förrän Michele Bachmann vann det första informella provvalet i Iowa. Väljarna fick lägga majskorn i glasburkar och Bachman fick överlägset flest majskorn i sin burk.

Plötsligt var hon het som flytande lava. Hon tillhör Teapartyrörelsen, en gräsrotsrörelse som är emot allt vad staten gör och spenderar. En rörelse som växt lavinartat och drivit republikanerna högerut.

Galen

För en kort tid såg hon ut som partiets frälsare. Efter några verbala grodor dök hennes opinionssiffror markant. Och hur var det med omslaget på nyhetsmagasinet Newsweek där hennes ögon brann. Var hon rent av galen?

Nu gav sig partistrategerna ut på ny scouting. I Texas hittade man guvernören Rick Perry. Han låg bra till i alla opinionsmätningar redan innan han officiellt deklarerat sin kandidatur. Så fort han gjorde det gick han om Romney och intog förstaplatsen med råge.

Men så började han säga dumma saker och gamla grodor grävdes upp. Och hur var det egentligen med hans jobbmirakel i Texas? Arbetslösheten är bara marginellt mindre där än nationellt för USA.

Talangscout

När Perrys siffror började dala dök istället den sedan tidigare uträknade färgade kandidaten Herman Cain upp. I Florida vann han klart en så kallade straw poll, en där majskorn läggs i glasburk. Plötsligt såg den före detta bankmannen och företagaren ut som partiets räddare. Men vid närmare eftertanke; hur valbar är han egentligen?

Republikanska partiets talangscouter fortsätter leta efter en ny Tjuren Ferdinand som är både tillräckligt stark, smidig och uthållig för att kunna knäcka Barack Obama i november 2012.

Just nu heter han Chris Christie, guvernör i New Jersey. Han är starkt värdekonservativ men står ändå ganska mycket i mitten i vanliga frågor. Han skulle kunna locka väljare bland konservativa demokrater.

Palin

Men hittills har Christie gjort som Göran Persson innan han blev partiledare för socialdemokraterna. Han säger nej, nej och nej. Än så länge är det ingen som vet om han verkligen menar nej eller om hans kategoriska nej precis som Perssons plötsligt kan förvandlas till ett ja. Opinionsmätningarna visar att republikanerna åtminstone just nu älskar Christie.

Men vad händer om Sarah Palin plötsligt kastar in sig i ringen?

Mycket talar för att jakten på Tjuren Ferdinand är långt ifrån avslutad.