Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Fatima, Leila

Tåg stoppas på Västra stambanan

Publicerad 2014-06-05

Kaoset i tågtrafiken fortsätter.

En nedriven kontaktledning utanför Herrljunga stoppade tågen från Göteborg till Stockholm på torsdagsmorgonen.

Och först i kväll kan båda spåren på Västra stambanan öppnas igen.

Samtidigt fortsätter störningarna norr om Stockholm – och strejken i södra Sverige.

Snabbtågen leds om via Trollhättan och resenärer som skulle med andra tåg får åka buss mellan Herrljunga och Göteborg.

Även tåg som ansluter till Västra stambanan från Borås, Mariestad, Falköping och Nässjö riskerar förseningar.

”Godstågen prioriterade”

Tågen beräknas kunna gå som vanligt igen vid lunchtid, skriver Trafikverket i ett pressmeddelande.

– Det är svårt att få fram bussar. Det behövs ganska många för att ersätta ett tåg så de håller på och jagar nu, säger Katarina Wolffram på Trafikverkets pressjour, till TT.

– Ett godståg går förbi platsen nu, men det går väldigt långsamt. Godstågen är prioriterade och det är några stycken som ska åka förbi nu, säger hon.

Trafik leds om

Först vid 22-tiden i kväll räknar Trafikverket med att tågtrafiken på Västra stambanan mellan Göteborg och Stockholm vara öppen igen på båda spåren. Men vid lunchtid hoppas man kunna öppna ett spår för passagerartrafik.

– Då kommer tåg på väg till Göteborg att passera med låg hastighet förbi platsen, räknar vi med, säger Lena Karlsson på Trafikverkets pressjour till TT.

Tåg norrut mot Stockholm och andra platser som drabbas av stoppet i Herrljunga kommer fortsättningsvis under torsdagen att antingen ställas in, ledas om eller ersättas med bussar.

Problem också i norr

Störningar i tågtrafiken Stockholm-Uppsala/Gävle/Borlänge/Falun/Sundsvall i båda riktningar kommer att fortsätta även under den kommande långhelgen, enligt Trafikverket. Störningarna beror på en nedriven kontaktledning och en brand söder om Knivsta förra veckan. Branden skadade viktig utrustning som styr signaler och växlar.

Från söndagen den 8 juni klockan 05.00 fram till tisdagen den 10 juni klockan 05.00 kommer det inte att gå några tåg Märsta - Knivsta och Arlanda - Knivsta på grund av reparationsarbeten. En preliminär prognos är att tågtrafiken kan återupptas på morgonen den 10 juni.

I södra Sverige lamslår en strejk tågtrafiken, strejken är nu inne på sitt fjärde dygn. och dessutom kommer underhållsarbete att ställa till det ytterligare under helgen.

Mer information om förseningarna och störningarna finns på Trafikverkets och respektive tågbolags webbsajter.

TT- Aftonbladet