Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Harry, Harriet

Fattiga smugglar kokainet i magen

Publicerad 2014-05-19

Kokainvågen väller in över Sverige.

Förra året fördubblades Tullverkets beslag, men bara en bråkdel stoppas vid gränsen.

– Många av kurirerna är fattiga personer som riskerar sina liv genom att svälja kapslar med narkotika, säger Lars Hansson, nationell specialist vid Tullverket.

Kokainåtalen har radats upp i domstolarna den här våren. I de två största målen i Stockholm har över 150 personer åtalats för narkotikabrott och fler åtal väntar.

Bland de som har fastnat i polisens spaningsinsatser finns allt från festande ungdomar till mediechefer, mäklare och direktörer. De beställer kokain via telefon från ligor som av polisen beskrivs som maffian och får den levererad till bostäder, festlokaler eller krogar.

Samtidigt pågår polisens och Tullverkets kamp för att stoppa smugglingen av kokain till Sverige. Förra året mer än fördubblades antalet beslag jämfört med året innan. Från 102 till 217.

Hur mycket kokain som passerar gränserna har myndigheterna ingen aning om.

– Det skulle behövas en analys över antalet användare och hur mycket de förbrukar per år. Då skulle vi få en bra siffra över hur mycket som smugglas in, säger Lars Hansson vid Tullverket.

Nu går det bara att göra mycket grova uppskattningar.

– En gissning brukar vara att vi lyckas ta ungefär tio procent i beslag, säger Lars Hansson.

Riskerar livet

När kokainet väl når näsorna på det festande innefolket i Stockholm har det ofta tagits in i landet av fattiga kurirer. Tullverket kallar dem sväljare, människorna som för relativt liten ersättning riskerar livet genom att svälja inplastade förpackningar med kokain.

– Det rör sig uteslutande om människor som på ett eller annat sätt befinner sig i trångmål. Det är enorma avanser på kokain, men det är knappast kurirerna som tjänar några stora pengar, säger Lars Hansson.

Kokain som tagits i beslag i Europa kommer främst från Sydamerika och Karibien. Enligt Tullverket reser ofta kurirerna i stora grupper. Det är inte ovanligt att ett 40-tal personer med kokainförpackningar i kroppen sitter på samma flyg.

Ligorna räknar kallt med att myndigheterna inte ska kunna gripa alla.

– De gör noggranna kalkyler och räknar med en del svinn längs vägen, säger Lars Hansson.

Förpackningarna som kurirerna sväljer har oftast storleken av ett plommon. Vart och ett innehåller en dödlig dos.

– Skulle de spricka försätts personen i ett akut förgiftningstillstånd, säger överläkaren på Sahlgrenska sjukhuset Kai Knudsen.

– Så stora doser kokain i magen orsakar kramper, medvetslöshet och kammarflimmer, utan akut hjälp avlider personen.

Hade 66 paket i magen

Det senaste i raden kokainåtal väcktes förra veckan i Malmö. En 41-årig man och en 44 årig kvinna misstänks ha försökt att smuggla in 650 gram kokain från Holland via Tyskland och Danmark till Sverige.

Mannen greps på Malmö central i februari i år efter tips från tyska myndigheter.

Efter gripandet togs mannen till sjukhus i Malmö. När han röntgades visade det sig att han hade 66 paket med kokain i magen. På gatan beräknas kokainet vara värt minst en halv miljon kronor.

Mannen själv hävdar i förhör att han aldrig visste vad det var han fraktade i sin kropp, men han berättar att han kräktes blod när han blod när han svalde paketen.

– Det var 100 bollar, men jag kunde inte svälja allt.

41-åringen säger att han tog uppdraget för att kunna försörja sin egen familj. Han skulle få 1000 Euro för jobbet.

Kvinnan nekar helt till att ha med smugglingen att göra, men åklagaren Stefan Gradler anser att hon agerat gemensamt med mannen.

Narkotikabrottet anses grovt eftersom mannen och kvinnan tros ingå i en mer omfattande kokainhärva.

Kokainet beskrivs i åtalet som särskilt farligt på grund av den höga halten. I kapslarna låg 40 procentigt kokain att jämföra med det som säljs på gatan som ofta är omkring 15 procent enligt Tullverket.