Nya teorin – så fick vi planet 9

Uppdaterad 2016-08-10 | Publicerad 2016-04-05

Den nionde planeten.

Planet 9 är något så pass ovanligt som en hypotetisk planet.

Men allt fler detaljer pekar mot att den existerar – och att vårt solsystem helt sonika kan ha stulit den.

– Forskare världen över försöker nu att lokalisera den nionde planeten, säger forskaren Mike Brown vid Caltech till Vetenskapsradion.

Redan för 100 år sedan förutspåddes en ”planet X” i utkanten av vårt solsystem. För bara några månader sedan uppmärksammades den igen – nu som planet 9.

Nu tävlar forskare om att bli först att bekräfta dess existens.

Är ”Pluto-dödare”

En som är sugen på titeln är ”Pluto-dödaren” Mike Brown. Efter att ha gjort sig känd som mannen vars arbete hade stor inverkan på Plutos nedgradering från planet till dvärgplanet söker sig nu Brown till nästa stora planetmysterie.

För Vetenskapsradion berättar astronomen om små ryckningar i Saturnus bana som kan vara ett tecken på att planet 9 existerar.

Genom att mäta Saturnus exakta position i förhållande till jorden har man upptäckt att banan rubbats med några hundratal meter under en tioårsperiod. Rymdsonden Cassinis mätningar kan hjälpa forskarna att lokalisera planet 9.

– Det är lätt, allt vi gör är att titta efter saker som rör sig. Svårigheten ligger i att sålla bland mängder av data, säger Mike Brown till Vetenskapsradion.

Kan vara stulen

Samtidigt har en svensk forskare fört fram teorin att planet 9 är stulen.

Forskaren Alexander Mustill vid Lunds universitet har tillsammans med två kollegor undersökt möjligheten att planet 9 egentligen är en exoplanet, alltså en planet utanför vårt eget solsystem.

”Samtidigt som existensen av planet 9 inte är bevisad anser vi att ett övertagande från en av solens unga bröder är en rimlig förklaring till ett sådant föremåls omloppsbana”, skriver Mustill i en rapport.

Enligt vetenskapsmagasinet New Scientist anser Mustill och hans kollegor att sannolikheten för att planet 9 är en exoplanet ligger på mellan 0,1 och 2,0 procent.

Följ ämnen i artikeln