Så ska bocken skyddas

Uppdaterad 2013-11-29 | Publicerad 2013-11-28

Gävle. Den eldfängde Gävlebocken brinner inte lika lätt i år.

– Nu har vi impregnerat halmen i bocken med ett flamskyddsmedel som ska stå emot eventuella brandattentat, säger Maria Nässert, talesperson för Gävlebocken.

Gävlebocken har blivit en världskändis. Inte för att den är stor och vacker utan mest för att den brinner ner var och vartannat år. Så har det varit sedan 1966 då den första bocken sattes i brand av en ung kille som senare dömdes för detta.

De flesta bockbrännare har lyckats komma undan lagens långa arm.

Det gjorde inte den 51-årige amerikanske turist som 2001 stod för den kanske mest spektakulära bockbränningen. Han var gäst hos en kulturperson i Gävle. På väg hemåt sent en kväll efter ett restaurangbesök gick han helt ogenerat fram och satte fyr på bocken.

– Jag trodde det var en tradition att den skulle brinna, sa han när han greps.

Amerikanen dömdes för skadegörelsen och att betala runt 100 000 kronor i skadestånd.

Men i år ska bocken vara oantastbar vad gäller eld.

– Ja vi hoppas och tror det. Vi använde ju även flamskyddsmedel 2006 och 2007 och då fick den stå kvar.

Men då var många kritiska till bocken mörka fula  utseende?  

– Ja, impregneringen gjorde att den tappade färg. Men i år har vi ett annat medel som ska stå emot bättre. Så nu hoppas vi att den ska få stå fin och stolt över jul och nyår, säger Maria Nässert.

Det var tänkt att bocken skulle monteras upp på sin trogna plats på Slottstorget vid Södra Kungsgatan i Gävle  idag. Men vinden sätter stopp för det.

– Vi kör fram alla delar av bocken i dag men monteringen på plats får vänta tills i morgon då vinden ska mojna, säger Nässert.

På söndag ska den i alla fall vara uppe för då blir det stor invigning med fyrverkerier och framträdande av Sean Banan.

ANNONS