”Han bodde på flyktingförläggningen”

Publicerad 2013-11-13

Geijersholm/ Stockholm. Mannen som sköts ihjäl av en polis bodde på flyktingförläggningen i Geijersholm, enligt uppgift till Aftonbladet.

Nu får både boende och inblandade poliser stöd.

– Det säger sig självt att en sådan här händelse väcker mycket känslor, säger Stefan Wickberg på Värmlandspolisen.

På tisdagskvällen larmades polisen till flyktingförläggningen i värmländska Geijersholm. En man i 45-årsåldern ska ha varit knivbeväpnad, kraftigt berusad och uppträtt hotfullt.

Polisen var snabbt på plats.

Boende får stöd

– När patrullen ger sig till känna vänder sig mannen om och angriper den närmaste polismannen med kniven. Polisen avfyrar då ett skott utan verkan men mannen fortsätter sitt angrepp. Då avlossar polismannen ytterligare ett skott, den här gången med verkan, sa Tommy Lindh i går.

Mannen dog på platsen.

Enligt uppgifter till Aftonbladet bodde han på flyktingförläggningen.

Migrationsverket har 38 platser på lägenhetsboendet Geijersholm. Eftersom det är just lägenheter som hyrs av myndigheten fanns ingen personal på plats. I stället har Migrationsverket skickat ut personal för krishantering och för att kunna prata med alla boende.

På onsdagsmorgonen var det väldigt lugnt på platsen.

Tekniker från annat län

Gårdsplanen vid de tre byggnaderna med lägenheter är fortfarande avspärrad i väntan på att polisens tekniker ska avsluta sin undersökning.

Mitt på gårdsplanen ligger en sko kvarlämnad.

De flesta boende på flyktingförläggningen vill inte prata eftersom de känner sig rädda.

Också Värmlandspolisen är förtegen.

Man uppger dock att den tekniska undersökningen av platsen kommer att göras av en annan polismyndighet än den egna.

– Den ska genomföras av Örebro. Vi räknar med att platsen kommer vara avspärrad under förhållandevis lång tid. Vi kan alltså prata om flera dygn, säger Stefan Wickberg, pressinformatör på Värmlandspolisen.

Ska polisbevakas

Vid 10-tiden på onsdagsförmiddagen var teknikerna på plats.

Stefan Wickberg uppger att platsen kommer att polisbevakas till dess att avspärrningarna hävs.

Hur påverkas de boende av det?

– Det är något som vi följer upp noga. På tidigt stadium har vi kontaktat Migrationsverket. Det säger sig självt att en sådan här händelse väcker mycket känslor och starka känslor, det måste man helt klart utgå ifrån.

Polisen förhörde flera personer i samband med händelsen och kommer att förhöra fler. Samtidigt har man kontakt med Migrationsverket och tar hand om de poliser som var inblandade i dramat.

Stefan Wickberg vill inte uppge om den ihjälskjutne mannen träffades av det första skottet som polisen avlossade.
Polismannen som ska ha attackerats av mannen klarade sig utan skador. Dödsskjutningen är anmäld och kommer att utredas av Riksenheten för polismål.

ANNONS