Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Nils

Fridolin anklagar äldreministern för att ljuga

Publicerad 2013-10-10

I kväll tänker Gustav Fridolin (MP) gå till attack mot äldreminister Maria Larsson om bemanningen i vården.

Han hävdar att hon ljög senast de möttes - och ska visa siffror som bevis.

– Jag blir upprörd över att man försöker lura äldre på personal som så väl behövs. Det är nästan 10 000 färre i omsorgen i dag än när Alliansen bildade regering, säger språkröret.

I kväll drabbar politikerna samman om äldrevården igen. Nu sker det i SVT:s program Debatt och senast det begav sig var det i samband med en diskussion i anslutning till programmet "Sveriges bästa äldreboende".

Maria Larsson, äldreminister (KD) sa då så här:

– Det är fortsatt så att vi har högst bemanning i världen i äldreomsorgen och bemanningen har inte minskat under den borgerliga regeringen.

Men det hävdar nu Gustav Fridolin var fel.

"Bemanningen har minskat"

Språkröret menar att sanningen är att det i dag är 9 400 färre anställda inom vården, utslaget på både kommunal och privat vård samt timanställda. När bara heltidsanställda i kommunerna räknas in är minskningen nära 15 000 under åren 2007-2011, hävdar han.

– Det är inte jag som säger det, det är Socialstyrelsen som konstaterar det i sin egen rapport. Och mig veterligen är det de som har till uppgift att räkna. Deras rapport visar att hur man än räknar så har bemanningen minskat, säger Gustav Fridolin.

Den rapport han hänvisar till heter "Tillståndet och utvecklingen inom hälso- och sjukvård och socialtjänst – Lägesrapport 2013" och berör det avsnitt som rör personalförsörjningen.

Larsson står fast

När Fridolin i kväll på nytt ställs mot Maria Larsson kommer han att använda sig av Socialstyrelsens rapport.

– Ja, det kommer jag och jag kommer också att påpeka att vi behöver tillräckligt med personal inom vården och någon slags regler om minimibemanning i vården. Så att det inte blir så att äldre inte får den hjälp de behöver eller en värdig omsorg.

Äldreminister Maria Larsson står dock fast vid sina uppgifter. Hon menar att Gustav Fridolin "borde veta" att det relevanta måttet för att mäta bemanningen är årsarbetskraften.

– Mellan åren 2007 och 2011 är förändringen högst marginell, totalt 1700 personer vilket motsvarar ungefär en procent. Från 163 100 till 161 400 för att vara exakt, säger Larsson.

Hon säger sig se fram emot debatten i kväll - och är beredd att ge svar på tal.

– Det är fortsatt så att Sverige har den högsta bemanningen i äldreomsorgen sett till OECD-siffror, säger Larsson.

Gert Alaby, samordnare för äldrefrågor på Socialstyrelsen, säger att det är svårt att jämföra vården mellan olika länder, bland annat på grund av olika statistiska begränsningar. Men han säger också att Sverige tillhör de länder som satsar mest på äldreomsorg i förhållande till bruttonationalprodukten, BNP.

När det gäller hur personalförsörjningen utvecklats över tid säger han så här, i en skriven kommentar:

"I Lägesrapporten från februari i år som refereras till visar vi, med stöd av uppgifter om kommunal personal inom äldreomsorg och skattningar av motsvarande personal som arbetar i enskilt/privat driven äldreomsorg på kommunernas uppdrag, att vi mellan 2007 och 2011 har haft ungefär lika många årsarbeten. Årsarbeten är ett volymmått som visar personalen omräknad till heltider. 2007 var det 163 100 årsarbeten och 2011 161 400 årsarbeten. I förhållande till antalet personer som fick äldreomsorg var det en liten minskning i personalinsatsen per person."