Josefsson: Bevis på att han är medlem

Uppdaterad 2013-11-05 | Publicerad 2013-11-04

Dan Josefsson

Quick-utredaren Seppo Penttinen bryter tystnaden.

På Aftonbladet Debatt tillbakavisar han uppgifterna om att polisarbetet styrts av en sekt – genom att lägga fram gammal bevisning mot Sture Bergwall.

– Det är definitivt ett bevis på att han inte bara var med i sekten utan fortfarande är en fullvärdig medlem, säger författaren Dan Josefsson.

Förhörsledaren Seppo Penttinen

Seppo Penttinen, 64, förhörde Sture Bergwall, som under den tiden kallade sig Thomas Quick, 90 gånger.

Hans utredningsarbete ledde senare till att Bergwall dömdes för åtta mord. Nu har han friats från samtliga i vad som har kallats Sveriges största rättsskandal.

Aftonbladet Debatt förnekar Seppo Penttinen i dag uppgifterna från journalisten Dan Josefssons bok "Mannen som slutade ljuga" om att förhörsledaren påverkades av sekten, som på Säters sjukhus skapade seriemördaren.

– Det är absurt, skriver Penttinen.

Tar upp ett typexempel

För att styrka det tar han upp fallet Gry Storvik.

– Jag har förstahandsinformation om vad Sture Bergwall sagt och visat vid dessa tillfällen.

Vidare rabblar förhörsledaren upp olika förhörsuppgifter som Bergwall sagt men som han inte har kunnat få från någon annan. Bergwall ska ha pekat ut fyndplatsen för Storvik, hur hon legat och dödats.

– Gryfallet är ett typexempel på hur Sture Bergwall har kunnat lämna unika uppgifter om skadebilder och själva gärningsmomenten som inte varit offentliga eller kända för mig som förhörsledare eller möjliga på annat sätt att känna till om man inte har någon annan form utav kunskap, säger Seppo Penttinen.

”Argument är förpassade”

Penttinen presenterade nu samma påståenden som under rättegången 2000.

Uppgifterna har sedan dess helt avfärdats i samband med att Bergwall friades för mordet. Ändå tar nu Penttinen upp dem – igen – i sin debattartikel.

– Inget stämmer. Alla hans (läs Seppo Penttinen reds anm) argument är genomgångna och förpassade till papperskorgen i en gedigen insats av Bo Ericsson som lagt ner både Gry och Trine som resningsärende, säger journalisten Jenny Küttim, som tillsammans med kollegan Hannes Råstam avslöjade rättsskandalen i flera tv-dokumentärer.

Statsåklagaren Bo Ericsson skrev följande i sitt beslut:

”TQ:s erkännande saknade all trovärdighet. Om rätten fått del av mängden varierande och motstridiga uppgifter hade detta varit uppenbart.”

Även Bergwalls advokat Thomas Olsson förkastar alla uppgifter i Penttinens debattartikel:

– Det där är ju osanning. Jag skulle välkomna om Penttinen valde att träda fram och förklara hur det kunde bli så här fel.

Tar upp sin verklighet

Dan Josefsson däremot hävdar att sekten som leddes av psykoanalytikern Margit Norell fortfarande har ett starkt grepp om Seppo Penttinen.

– Den här debattartikeln är definitivt ett bevis på att han inte bara var med i sekten utan fortfarande är en fullvärdig medlem, säger Josefsson.

Penttinen vill inte kommentera Josefssons nya kommentar och har inte heller läst hans bok.

Varför tar du upp de här uppgifterna igen då? Hovrätten har avfärdat dem som osanningar.

– Det är din bild av det hela. Tingsrätten har en annan bild, säger Seppo Penttinen.

Kan du förstå att folk reagerar över att du tar upp gamla påståenden som har avfärdats av 10 åklagare och 18 rättsdomare?

– Jag måste ta upp den verklighet som jag har upplevt. Vad andra har för tankar om det kan jag inte bedöma.