Efter missen - här är de rödgrönas nya plan

Publicerad 2013-10-26

Tar fram ett nytt lagförslag utan höjd brytpunkt

Ulla Andersson (V).

De missade öppet mål.

Nu laddar de rödgröna för rond två i skattebråket.

När budgetramarna har spikats ska de föreslå ett nytt lagförslag utan höjd brytpunkt.

Voteringen i riksdagen om att be regeringen att dra tillbaka sitt förslag om höjd brytpunkt för statlig skatt fick en oväntad utgång i förrgår.

Att regeringen lyckades vinna med en röst berodde på att Mikael Damberg (S), Carina Hägg (S) och Jonas Sjöstedt (V) inte var på plats för att rösta.

Nu tar Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet tillsammans upp kampen - igen.

”Har en sådan effekt”

De rödgröna partierna ska till en början invänta den 20 november då budgetramarna ska spikas i riks­dagen.

Dagen efter ska de lämna in ett nytt initiativ till finansutskottet om att ändra lagen om höjd brytpunkt.

- Det har en sådan effekt att regeringen inte kan strunta i beslutet. Vilket den kunde ha gjort med det förslag som vi misslyckades med i går, säger Ulla Andersson (V), ledamot i finans­utskottet.

Hon har tillsammans med Fredrik Olovsson (S), vice ordförande i finansutskottet, Magdalena Andersson (S), ekonomipolitisk talesperson och Per Bolund (MP), ledamot i finans­utskottet, lagt upp planen.

Till votering

Om finansutskottet stöttar det nya lagförslaget kommer det att läggas fram i riksdagen för votering.

- Om vi får rösta om det lagförslaget och vinner, då är lagen så och regeringen kan inte sänka skatten för höginkomsttagare.

Därför var de inte på plats

Mikael Damberg (S) och Carina Hägg (S) deltog i ett möte med Progressive alliance i riksdagens andrakammarsal och hann inte till voteringen i tid.

I lokalen har voteringssignalen som normalt ljuder sex minuter före varje votering varit avstängd - under de senaste sju, åtta åren. Den röda lampan som blinkar var däremot i gång.

Voteringen ägde rum klockan 16.00 i förrgår - samma tid och veckodag som alltid. Det behandlas varje vecka på S gruppmöte på tisdagar under ledning av Damberg.

Jonas Sjöstedt (V) satt på tåget till Lund för att delta i en debatt med utbildningsminister Jan Björklund (FP). Sjöstedt hade fått beskedet att han var utkvittad.

Enligt V hade det uppstått ett administrativt missförstånd inom partiet angående kvittningen.

Källa: TT och Aftonbladet