Polisen i akut kris

Publicerad 2013-10-26

Nya dråpslaget efter skandalerna: Underskott på 500 miljoner kronor

Skandalerna avlöser var­andra och trots miljon­satsningar klaras allt färre brott upp.

Krisen inom polisen är nu akut.

– Svensk polis vill jobba som man alltid gjort, det är politiskt självmord att försöka förändra det, säger en källa med insyn.

Avslöjanden om bristerna inom polisen duggar tätt. Den senaste tiden har det handlat om registrerade romer och en slut­en Facebookgrupp där poliser kränkt utomstående per­soner.

Antalet uppklarade brott minskar dessutom - trots högre anslag och en utökad personalstyrka sedan 2006.

”Har misslyckats”

I dag redovisas nya kris­siffror. Enligt Rikspolis­styrelsen lider de 21 polismyndigheterna av ett underskott på 500 miljoner kronor.

– Det är häpnadsväckande. Att ena månaden lägga en proposition till riksdagen där man säger att det blir 300 miljoner i överskott till polisen och rättsväsendet. Men en månad senare är det kris och nedskärningar hos polisen. Man har fört riksdagen bakom ljuset och inte redovisat hela bilden, säger Morgan Johansson (S), ordförande i justitieutskottet.

– Det är ett tecken på att justitieministern inte har koll på läget, eller att hon trott att hon skulle komma undan med det här.

Om höstens skandaler, romregistreringen i Skåne och Facebookgruppen, säger han:

– Regeringen har misslyckats med sin styrning.

Ungefär 5 000 personer, eller en fjärdedel av alla Sveriges poliser, är medlemmar i den slutna gruppen UMF på Facebook. Syftet med sidan var från början att disku­tera arbetsvillkor och fackliga frågor, men UMF kom med tiden i stället att bli ett mer allmänt forum.

Utöver arbetssituationen kommenteras en tid efter starten även massmediernas rapportering från polis­ärenden och andra upp­märksammade händelser i samhället, som exempelvis kravallerna i förorten.

”Jag skäms”

– Det är då de här övertrampen dyker upp. Man formulerar sig på sätt som är väldigt olyckliga helt enkelt, säger polisen Martin Marmgren som själv är medlem i gruppen.

I går uppmanades medlemmarna att radera de kränkande inläggen. Upp­maningen kom från Polis­förbundet - på vars kansli flera av gruppens administratörer också jobbar.

– Jag skäms när jag ser det här, säger förbundets ord­för­ande Lena Nitz i ett ut­talande.

På sidan skrev en av administratörerna:

”Vi funderar på vad vi kan göra för att rädda upp situationen. (...) Att vi för första gången måste gå in och ta bort några trådar är iaf helt uppenbart.”

Får bära hundhuvudet

Under den nuvarande rikspolischefen Bengt Svenssons tid på toppen har det blåst hårt flera gånger, trots det har han fått sitta kvar. I våras förlängdes hans anställning till sista december 2014.

Under 2015 har regeringen beslutat att polisen ska omorganiseras och gå från 21 till en enda myndighet.

– Det är den enda anledningen till att Bengt Svensson får sitta kvar trots alla skandaler, man vill vänta med att tillsätta en ny riks­polischef lagom till att den nya organisationen sjösätts, säger en källa med god insyn till Aftonbladet.

– Under tiden låter man Bengt Svensson bära hundhuvudet för allt och lite till.

Aftonbladet har sökt just­i­­tie­minister Beatrice Ask (M) som avböjer att kommentera.

HÄR ÄR ÅRETS VÄRSTA POLISSKANDALER

Reva och hetsjakten på papperslösa

Polisens identitetskontroller i tunnelbanan i samband med det så kallade Revaprojektet, ett nationellt utvecklingsprojekt mellan Polisen, Kriminalvården och Migrationsverket, kritiseras hårt.

I jakten på papperslösa invandrare uppgavs polisen stoppa personer, främst i t-banan, och krävde att de legitimerade sig, enbart på grund av deras utseende. Rikskriminal­polisen förnekade att de utförde sådana rutinkontroller.

Stort register över tusentals romer – även barn

I september avslöjade Dagens Nyheter att polisen i Skåne hade ett register över flera tusen romer, varav många barn. Polisen har slagit ifrån sig, och hävdar att det inte handlar om ett etniskt register. Avslöjandet väcker starka känslor, inte minst inom den romska gruppen.

- Jag delar deras upprördhet och har stor förståelse för och känner stor sorg över att många människor som tidigare i sitt liv och även i dag inte fullt ut blir respekterade som en medborgare, nu får sitt förtroende för myndigheterna väldigt skadat, kommenterar justitieminister Beatrice Ask.

Kränkningar på Facebook

Tidningen Expressen avslöjade i veckan att det i en Facebookgrupp för poliser, med runt 5 000 medlemmar, skrivs kränkande, sexistiska och rasistiska kommentarer om offentliga och vanliga personer, däribland Husbybor.

Uttalandena från poliser på Facebook kritiseras hårt, från såväl poliskollegor och polisledningen som från samhället.

Dödsskjutningen i Husby

I maj sköts en 68-årig man till döds av polisen vid en insats i Husby. Polisens agerande kritiserades hårt, och utlöste kravaller som varade i flera nätter, och spred sig till närliggande förorter.

Meningarna om vad som skedde under upploppen går isär. Många Husbybor hävdade att polisen använde övervåld, bland annat genom att skicka hundar på barn, men anklagelserna tillbakavisades av polisen. Utredningen kring dödsskotten lades ner, men ska nu tas upp igen.

Löser allt färre brott

Trots hundratals extra miljoner och 2 300 nya poliser visar färska siffror från Brotts­förebyggande rådet att antalet personuppklarade brott rasade med 12 procent det första halvåret 2013. Och i prognoserna syns inga tecken på förbättring för årets andra halvår.

- Hur det går ihop är en fråga som vi också ställer oss, kommenterade justitieminister Beatrice Ask siffrorna.