Så hånar poliser svenska kändisar

Publicerad 2013-10-24

Polisernas hemliga Facebook-grupp avslöjad

Carin Götblad, Leif GW Persson, Elisabet Höglund och Jerzy Sarnecki är några av de personer som hånas av Facebookgruppens medlemmar.

Rikspolischefen kallas "Svammel-Bengt", Leif GW Persson är "slut i precis hela huvudet" och Elisabet Höglund en "mumie i clownperuk".

I den hemliga Facebook-gruppen UMF Sverige ingår 5 400 poliser.

Nu avslöjar Expressen deras råa inlägg mot poliskårens kritiker.

På Facebook finns den stängda gruppen UMF Sverige, som bara inbjudna kan se. UMF betyder "Underbetald, Missnöjd, Förbannad", enligt Expressen.

Här flödar det av påhopp mot en rad kända personer som kritiserat polisens arbete.

Polisernas egen högste chef — rikspolischefen Bengt Svenson — kallas Svammel-Bengt, Pajasbengt och ”en sann ståuppkomiker”.

”Va fan vet hon”

Journalisten, förra SVT-medarbetaren och Aftonbladet-krönikören Elisabet Höglund utmålas som ”dement”, ”mumie i clownperuk som inte behöver ringa 112 för min skull”, ”häxa” och ”idiot”.

Allt för att hon kritiserade händelsen när polis sköt en man till döds i Varberg i somras:

”Hon har inte bara en dålig hårdag. Man kan bortse från hennes uttalanden. Va fan vet hon om polisyrket. Antagligen lika mycket om det som vad som är en fin frisyr”, skriver en polis, och en annan lägger till:

”Jag hade blivit rädd om jag mött henne i en mörk gränd.”

Kriminologiprofessorn Jerzy Sarnecki var kritisk mot att polisen sköt en knivbeväpnad man i Malmö. Det var inte uppskattat:

”Helt sjukt att phs använder hans material i utbildningen.... Tomte...”, skriver en UMF-medlem.

En annan går längre:

”Jerzy, gör oss en tjänst och emigrera till Ur(-)anus!”

Utmålas som pinuppa

Förra länspolismästaren i Stockholms län Carin Götblad utmålas som en pinuppa:

”Carin Götblad måste väl kunna anses som polisens motsvarighet till Linda Rosing... Vad som helst för att synas för egen vinning....”

Aftonbladets ledarskribent Eva Franchell och författaren Johanna Langhorst, som båda kritiserat polisens dödsskjutning i Husby, är inte omtyckta på UMF Sverige:

”Som polis får man lära sig att skit alltid är skit och att skit alltid luktar skit oavsett hur den är förpackad! Och för den som inte uppskattar metaforer så är Langhorst, Franchell med flera bara skit! Som luktar illa! Låt dem raljera och sluta köp möget så är dem snart arbetslösa!”, heter det i ett inlägg.

Sågar Leif GW Persson

Att polisprofessor Leif GW Persson ofta uttalar sig kritiskt om polisens arbete är inte heller omtyckt:

”Humor att gubben trollar i kvällspressen om allt och inget så gott som dagligen. Läsarna måste väl ändå ha synat eländet till gubbe vid det här laget?”

”Han är slut i precis hela huvudet.”

”Tror GW är mkt rädd att bli avslöjad inför stora massan om hur lite han uträttat för polisen de sista 30 åren.”

”GW är troll! Han vet inget om polisarbete. Han har bara en jävla massa åsikter!”

”Förstå mig rätt”

Försvarsadvokaten Kerstin Koortis kritik mot dödsskjutningen i Husby får en kvinnlig polis att utbrista:

”För att dra det till sin spets skulle man nästan önska att hon blev utsatt för en liknande situation (förstå mig rätt nu), hon i gisslan med en knivbeväpnad man. Detta för att få hennes trögflytande pollett att trilla ner!”

”Jag vet inte men antingen så har Kortti inhalerat propan eller slagit skallen i en järnbalk.... kanske någon borde ringa 112?”

”Verkar som att Lasermannen fick in en bra smäll på Koorti. 18 år senare verkar hon inte ha hämtat sig...”

När riksdagsledamoten Morgan Johansson (S) beskrev Husbyupploppen som en klassfråga kom den här reaktionen:

”Vad är nästa ess att dra ur rockärmen mannen-med-lösningen-Morgan? Mer Moralmatchen på kafferasten? För det måste ju vara någon annans fel en de stackars kriminellas eget fel!”

ANNONS