Ryssland bevarar dödläge vid syrisk stad
Publicerad 2019-10-15
USA:s hot har inte avskräckt den turkiska invasionen i nordöstra Syrien, som går in på sin sjunde dag.
Ryska militärer har intagit positioner för att hejda ytterligare framryckningar mot kurderna.
Efter avtalet med kurderna skyndade den syriska regimens styrkor till gränsstaden Manbij, som amerikanska och turkiska styrkor för inte länge sedan patrullerade runt tillsammans. Nu vajar där syriska och ryska flaggor.
Regimallierade ryska militärpoliser patrullerar längs med frontlinjen, enligt det ryska försvarsdepartementet. Den ryska militären utgör därmed i praktiken den buffert framför kurderna som amerikanska soldater tidigare utgjorde i flera års tid.
En fortsatt turkisk offensiv vore helt oacceptabel, säger det ryska Syriensändebudet Alexander Lavrentjev, enligt brittiska BBC :
– Och därför kommer vi inte att tillåta det.
"Kommer fortsätta"
USA har infört sanktioner mot ett antal turkiska ministrar och riktat ytterligare hot mot sin Natokollega – bland annat då president Donald Trump sagt att han inte tvekar att "krossa Turkiets ekonomi". Men under tisdagen har Ankara förstärkt sin närvaro i den kurdkontrollerade syriska regionen.
Väster om Manbij mobiliserade för några dagar sedan turkstödda rebeller inför ett möjligt anfall, innan kurderna nådde sin nya överenskommelse med Assads regering.
– Offensiven kommer att fortsätta fram till att Turkiets mål har nåtts, säger president Recep Tayyip Erdogan i ett tv-sänt tal.
Ryssland och Turkiet har sedan tidigare sagt att de står i löpande kontakt för att undvika att ländernas soldater hamnar i strid.
Enligt det ursprungliga avtalet har Turkiet bara rätt att röra sig inom maximalt en mil från gränsen på syriskt territorium, enligt det ryska sändebudet Lavrentjev. Den turkiska militären har ingen rätt att etablera sig permanent i landet, säger han.
1 000 kvadratkilometer
Längre österut längs med gränsen är staden Ras al-Ayn – Siri Kani på kurdiska – en sista kurdisk utpost längs med ett omkring tio mil brett område som Turkiet har tagit över. Där rasar ännu strider, där kurdiska styrkor har tagit plats i skyttegravar och tunnlar för att hålla försvaret.
Turkiet vill upprätta en så kallad säker zon som sträcker sig tre mil från gränsen in i norra Syrien, från Manbij till den irakiska gränsen. Planen är att flytta upp till två miljoner av de 3,6 miljoner syriska flyktingar som finns i Turkiet dit.
Enligt presidenten Erdogan har 1 000 kvadratkilometer av syriskt territorium hittills "befriats från separatisternas terrororganisation".
Turkiskt löfte om IS-folk
Röster i Europa och USA har varnat för att den turkiska offensiven kan resultera i att mängder av misstänkt IS-anslutna personer kan gå fria ur kurdiskkontrollerade fängelser. De kurdiska myndigheterna har varnat för att det kommer bli svårt att prioritera de provisoriska fängelserna under en turkisk attack.
Från turkiskt håll hävdas det att de kurdiska styrkorna medvetet släppt IS-anhängare fria för att göra situationen än mer kaotisk.
Turkiets president Erdogan uppger att inga som strider för IS kommer att tillåtas att fly från norra Syrien, och anser att många västländer hycklar när de oroar sig för vad landets offensiv i Syrien skulle kunna leda till.
"Vi är beredda att samarbeta med hemländer och internationella organisationer om återanpassning av utländska terroristers fruar och barn", skriver presidenten i en debattartikel i den amerikanska tidningen Wall Street Journal.
Småskaliga sanktioner
USA bekräftade tidigare på tisdagen att dess soldater helt och hållet avlägsnat sig från Manbij. På onsdagen reser den amerikanske vicepresidenten Mike Pence och utrikesministern Mike Pompeo reser till Ankara för att trycka på för en vapenvila.
De amerikanska straffåtgärderna som vidtogs på måndagen – som huvudsakligen bestod i strafftullar på stål och en paus i handelssamtal – var dock svagare än finansmarknaderna hade väntat sig. Den turkiska liran hade på förhand tappat stort, men återhämtade sig sedan när beskedet väl kommit. Handeln länderna emellan är relativt liten och mest effektivt vore att begränsa Turkiets tillgång till amerikanska marknader, men det har man ännu inte gjort, noterar Reuters.
Damaskusallierade Iran kräver också att Turkiet avbryter invasionen omedelbart.
Spanien och Storbritannien följer efter flera stormakter och Sverige och stoppar alla militära exporter till Turkiet med anledning av offensiven.
På onsdag väntas FN:s säkerhetsråd sammanträda med anledning av läget i nordöstra Syrien. Den permanenta rådsmedlemmen Kina ansluter också sig till de länder som uppmanar Turkiet att avbryta sin offensiv i området.
PODD Turkiets invasion i Syrien - detta kan ske
I nyhetspodden Aftonbladet Daily pratar vi med Wolfgang Hansson om den eskalerande konflikten i Syrien.