Turkiets offensiv i Syrien – dag för dag
Uppdaterad 2019-10-18 | Publicerad 2019-10-15
Dag 1 – 9 oktober
- Turkiet startar sin offensiv i Syrien, något de kallar ”Operation fredens källa”, med marktrupper och bombardemang av kurdiska utposter i norra Syrien. Attacker mot byn Mashrafa i området Serekaniye pågår. Området de går in i ligger öster om floden Eufrat, som kontrollerats av den USA-stödda SDF-alliansen som leds av den kurdiska YPG-milisen.
- Turkiet hävdar att de vill skapa en 480 km lång och 32 km bred ”säkerhetszon” vid gränsen. Dit ska enligt uppgift två miljoner syriska flyktingar återföras (Turkiet beräknas totalt ha tagit emot 3,6 miljoner flyktingar).
- Tusentals civila flyr staden Ras al-Ain och regionen Tal Abyad.
Dag 2 – 10 oktober
- Turkiska trupper tränger djupare in med flyganfall och artilleribeskjutning. Enligt turkiska utrikesdepartementet har 181 mål angripits i städer som Kobane och Qamishli.
Dag 3 – 11 oktober
- USA bekräftar att amerikanska soldater befinner sig nära staden Kobane där turkisk artillerield slagit ned.
- Turkiska styrkor drar fram emot Ras al-Ain och Tal Abyad. Tal Abyads sjukhus tvingas stänga.
Dag 4 – 12 oktober
- Trump hotar med ekonomiska sanktioner mot Turkiet.
- Enligt Syriska människorättsobservatoriet har ytterligare tio civila dödats i den turkiska offensiven. Totalt är den civila siffran uppe i 30 personer, medan 70 kurdiska soldater och nästan 50 på den turkiska sidan dött.
- Turkiet säger sig ha övertagit staden Ras al-Ain, men kurdiska styrkor menar att de hittills bara gått in i den.
Dag 5 – 13 oktober
- Turkiet tar kontroll över den strategiskt viktiga motorvägen M4 som skär genom landet öst till väst. De hävdar också att de kontrollerar städerna Ras al-Ayn och Tal Abyad, där hårda strider utkämpats. Turkiska försvarsdepartementet säger att de gjort ett ”30-35 km djupt intrång” i landet. Över 130 000 människor rapporteras vara på flykt från sina hem.
- De kurdiskledda SDF-styrkorna kommer överens med Bashar al-Assads Syrien om att samarbeta mot Turkiet. Syriska trupper beordras till Kobane, som hålls av SDF, och Manbij.
- 249 kvinnor och 700 barn med kopplingar till IS rapporteras ha flytt från lägret Ain Issa i nordöstra Syrien. Lägret ska ha attackerats av den turkstödda milisen SNA, men uppgifterna om IS-anhängares flykt dementeras av Turkiet.
- USA:s president Trump beslutar att dra tillbaka hela den amerikanska styrkan i området. Amerikanska trupper har tvingats överge en bas i staden Ain Issa. ”Vi har amerikanska styrkor som troligen fastnat mellan de två arméerna på frammarsch och det är en mycket ohållbar situation”, säger försvarsminister Mark Esper.
Dag 6 – 14 oktober
- Syriska regimstyrkor går in i staden Tel Tamer nära den turkiska gränsen i Syrien, enligt syriska statliga nyhetsbyrån Sana. Tel Tamer ligger nära motorvägen M4.
- Exakt hur många som dött hittills är oklart. Enligt Turkiet har 440 kurdiska soldater dödats och fyra turkiska, medan SDF hävdar att 56 av deras soldater dött.
- Kreml uppger att Ryssland och Turkiet har varit i tät kontakt angående den turkiska offensiven i norra Syrien. Ryssland har betonat att Syriens territoriala integritet måste respekteras, men också sagt att Turkiet har rätt att skydda sin gräns.
- EU:s utrikesministrar enas om ett gemensamt fördömande av den turkiska offensiven och uppmanar medlemsstater att inte sälja vapen till Turkiet. Det blir dock inget gemensamt vapenembargo.
- Turkiet anklagar det kurdiska partiet PYD och YPG-milisen för att ha släppt ut IS-fångar.
- Syriska regeringstrupper ska nu vara framme i den kurdiskkontrollerade staden Manbij, enligt nyhetsbyrån AFP.
- President Trump twittrar att han kommer införa sanktioner mot Turkiet och är beredd att ”snabbt förstöra deras ekonomi”.
Dag 7 – 15 oktober
- Flyktingar från norra Syrien börjar dyka upp norra i Irak, rapporterar al-Jazira.
- Syriska armétrupper ska nu finnas vid den syriska staden Manbij, i Aleppoprovinsen, där också turkisk armé ska befinna sig. Det kommer också uppgifter om att den syriska armén understödjs av ryska militärer på plats. Under dagen rapporterar ryska försvarsdepartementet, enligt flera medier, att syriska armén har full kontroll över Manbij.
- CNN citerar amerikansk militär personal på plats som beskriver USA:s agerande som ett ”förräderi mot kurderna”.
- Turkiets president Erdogan säger att offensiven kommer att fortsätta tills den har "nått sitt mål", rapporterar AFP. De uppger också att nära 400 granater har skjutits mot Turkiet i kurdiska motattacker, och att 18 civila har dödats i samband med attackerna.
- Storbritannien avbryter sin vapenexport till Turkiet, uppger utrikesministern Dominic Raab, enligt BBC.
- Rysk militärpolis patrullerar utefter gränsen mellan syriska och turkiska styrkor i norra Syrien, uppger Rysslands försvarsdepartement, enligt den ryska nyhetsbyrån Ria Novosti.
- Sverige drar tillbaka alla gällande utförseltillstånd för krigsmateriel till Turkiet, vilket totalt är två stycken. Beslutet har tagits av Inspektionen för strategiska produkter (ISP) uppger TT. Namnen på företagen som berörs är hemliga.
- Enligt Turkiets försvarsminister har en turkisk soldat dödats i strider i staden Manbij i norra Syrien. Även åtta soldater skadades i samband med vad som beskrivs som en attack.
- Frankrikes utrikesminister Jean-Yves Le Drian har enligt AP kallat till ett möte med den internationella koalitionen mot Islamiska staten, där USA och Turkiet ingår, för att diskutera den aktuella situationen.
- Även Natos generalsekreterare, Jens Stoltenberg, har uttryckt sin oro kring IS och stabiliteten i regionen.
- Läkare utan gränser (MSF) kallar hem all personal från sina insatser i norra Syrien uppger organisationen i ett pressmeddelande.
Dag 8 – 16 oktober
- USA:s vicepresident Mike Pence, USA:s utrikesminister Mike Pompeo och diplomaten James Franklin Jeffrey reser till Ankara för att träffa Turkiets president Erdogan under torsdagen uppger AFP. USA:s nationella säkerhetsrådgivare Robert C. O'Brien väntas komma till Ankara redan på onsdagen.
- Demokrater och republikaner i USA:s kongress har tillsammans gått ut med ett fördömande av Donald Trumps tillbakadragande av landets militär från Syrien, rapporterar TT.
- Erdogan är inte oroad över USA:s sanktioner mot landet, och kommer inte att utlysa vapenvila i nordöstra Syrien. Det säger den turkiske presidenten till inhemsk media, enligt TT.
- Efter avtalet med kurderna skyndade den syriska regimens styrkor till gränsstaden Manbij, som amerikanska och turkiska styrkor för inte länge sedan patrullerade runt tillsammans. Nu vajar där syriska och ryska flaggor.
- Längre österut längs med gränsen är staden Ras al-Ayn – Siri Kani på kurdiska – en sista kurdisk utpost längs med ett omkring tio mil brett område som Turkiet har tagit över. Där rasar ännu strider, där kurdiska styrkor har tagit plats i skyttegravar och tunnlar för att hålla försvaret.
- Enligt presidenten Erdogan har 1 000 kvadratkilometer av syriskt territorium hittills ”befriats från separatisternas terrororganisation”.
- Erdogan uppger att inga som strider för IS kommer att tillåtas att fly från norra Syrien.
- Erdogan säger enligt Sky News att han inte kommer att träffa USA:s vicepresident Mike Pence, som planerat att åka till Turkiet för att prata om den turkiska offensiven. Erdogan tänker enbart tala med Trump. En Turkietkorrespondent för sajten Middle East Eye uppger att det antagligen rör sig om ett missförstånd, och att Erdogan planerar att träffa Pence under morgondagen.
- ”Han planerar att träffa delegationen ledd av vicepresidenten Mike Pence”, skriver presidentens presschef Fahrettin Altun på Twitter.
- Turkiet ska ha lovat Trump via telefon att inte attackera gränsstaden Ayn al-Arab, mer känd som Kobane, uppger USA:s vicepresident Mike Pence enligt nyhetsbyrån Reuters. Kobane är en symboliskt viktig plats eftersom det var den första stad där amerikanska styrkor bistod kurderna med att slåss mot terrorsekten IS.
- Erdogan bekräftade under sitt tal att Trump bett dem att inte ”bomba där”, att de inte är särskilt intresserade av Kobane men kan gå in om ”utvecklingen blir annorlunda”.
- FN:s säkerhetsråd har genomfört ett andra slutet möte efter att Turkiets offensiv i Syrien inleddes. I ett kort uttalande uttrycker rådet oro över att den humanitära situationen i området kan försämras.
- Det kommer rapporter om att syriska regeringsstyrkor och ryska trupper gått in i Kobane som kontrolleras av kurdledda SDF. Den ryska och syriska närvaron antas försvåra ett eventuellt turkiskt angrepp.
- Ett brev från Trump där han uppmanar Erdogan att inte vara en ”dåre” läcks till nyhetskanalen Fox.
Dag 9 – 17 oktober
- Den amerikanska delegationen med vicepresident Mike Pence i spetsen anlände i Ankara, Turkiet, för att diskutera den turkiska offensiven mot Syrien med president Erdogan.
- Trump säger enligt nyhetsbyrån AP att han välkomnar att Ryssland tar över taktpinnen i området: ”Syrien kan få hjälp av Ryssland, och det är okej. De har mycket sand där borta. De har mycket sand som de kan leka med”.
- CNN rapporterar att USA under onsdagen bombade en av sina egna militärbaser i Syrien för att förhindra att krigsmateriel hamnar i fel händer.
- Tysklands förbundskansler Angela Merkel säger att landet inte kommer att exportera några vapen till Turkiet under nuvarande offensiv.
- Den kurdiska sajten Rudaw uppger att Turkiets president Erdogan ska ha slängt Trumps brev, där han bland annat uppmanade Erdogan att "inte vara en tuffing", i papperskorgen. Uppgifterna kommer från diplomatkällor. De hävdar också att det var brevet från Trump som ska ha lett Turkiet till att inleda militäroffensiven i norra Syrien.
- I Ras al-Ayn och Tal Abyad uppger den turkiska armén att man tagit kontrollen, samtidigt som den kurdiskledda SDF-koalitionen uppger att man har återtagit mark som turkisk militär tidigare tillfälligt kontrollerat.
- Migrationsverket i Sverige stoppar alla asylbeslut gällande personer från den nordöstra delen av Syrien.
- På kvällen svensk tid kom USA och Turkiet överens om en paus i striderna och kurdiska YPG har nu en tidsfrist på 120 timmar på sig att lämna området. När den tidsfristen har löpt ut och alla lämnat blir det ”en permanent vapenvila”, säger Pence.
- Kurderna säger ja till eldupphör i norra Syrien. Det uppger den kurdledda alliansen SDF:s högste befälhavare, enligt nyhetsbyrån Reuters.
Dag 10 – 18 oktober
- Enligt Reuters har vapenvilan i norra Syrien brutits. Det ska röra sig om turkisk militär och kurdiska styrkor som beskjuter varandra i gränsstaden Ras al-Ayn.
- Människorättsorganisationen Amnesty International har släppt en rapport där man skriver att Turkiet kan ha begått krigsbrott under offensiven mot Syrien.
- Flera regeringsvänliga turkiska medier hyllar avtalet om vapenvila och beskriver det som en seger för Turkiets president Recep Tayyip Erdogan. Tidningen Yeni Safaks rubrik på fredagen löd: "Stor seger", och man skriver att "Turkiet fick allt det önskade".
- EU:s stats- och regeringschefer anser att det överenskomna eldupphöret inte är tillräckligt. "Turkiets offensiv skapar oacceptabelt mänskligt lidande", skriver EU-ledarna, som under dagen möts i Bryssel för ett toppmöte, i ett uttalande.
- Syriska människorättsobservatoriet (SOHR) uppger att över 300 000 personer har flytt området i nordöstra Syrien sedan Turkiet inledde sin offensiv. Över 220 kurdiska stridande och över 180 turkiskstödda syriska oppositionella har dödats i striderna, enligt SOHR. SOHR uppger också att 72 civila ha dödats, merparten av dem på den kurdiska sidan. Andra uppgifter gör gällande att över 200 har dödats på båda sidorna av den turkisk-syriska gränsen.
- Den kurdiskledda SDF-styrkan anklagar Turkiet för att beskjuta civila och därmed bryta mot den femdagarsuppgörelse om eldupphör som man slöt på torsdagen. Bland annat ska de turkiska attackerna ha riktats mot Ras al-Ayn där journalister tidigt på morgonen hört beskjutning.
- Enligt SOHR ska minst fem personer ha dödats och 14 personer skadats i dagens strider. Rojavacentret uppger att Turkietstödda styrkor gjort avancemang i två byar i området.
- Turkiets president Recep Tayyip Erdogan säger till den statliga turkiska nyhetsbyrån Anadolu att de strider som det rapporterats om under dagen framförallt i Ras al-Ayn är "desinformation".
- FN ska utreda misstankarna om att vit fosfor använts av Turkiet i den pågående offensiven mot norra Syrien, skriver The Guardian. Vit fosfor används av militär för att skapa dim- eller rökridåer dagtid och för att lysa upp under nattetid. Det är olagligt att använda vit fosfor mot civila eftersom det orsakar svåra och mycket smärtsamma brännskador vid kontakt med hud.
- Turkiets försvarsminister Hulusi Akar har svarat på anklagelserna och sagt att de är falska. ”Det är ett välkänt allmänt faktum att det inte finns några kemiska vapen i den turkiska arméns militära lager”, säger Akar enligt The Guardian.
För senaste nytt om Turkiets offensiv – häng med i liverapporteringen här
PODD Turkiets invasion i Syrien - detta kan ske
I nyhetspodden Aftonbladet Daily pratar vi med Wolfgang Hansson om den eskalerande konflikten i Syrien.