Tegnell: "Vaccin inte den totala lösningen"

TT

Publicerad 2020-08-23

Anders Tegnell, statsepidemiolog vid Folkhälsomyndigheten, säger att vaccin mot covid-19 inte är den totala lösningen. Arkivbild.

Det är farligt att tro att ett vaccin mot covid-19 kommer att lösa alla problem som sjukdomen innebär, säger statsepidemiolog Anders Tegnell i SVT Agenda.

– Alla vaccin har styrkor och svagheter. Ett vaccin kan ge oss möjligheten att få ned smittan och göra situationen bättre, men att få bort den är en helt annan sak. Det finns bara en sjukdom som vi vaccinerat bort i världshistorien, och det är smittkoppor, säger han.

Coronaviruset är alltså något som man får räkna med att leva med länge, konstaterar han.

Statsepidemilogen ser en risk för ökad smittspridning och framförallt för lokala utbrott med tanke på de beteendeförändringar som skolstart, återgång till arbetet och höstens vardag innebär.

– Men vi kommer inte att behöva uppleva det vi upplevde i våras, det har vi helt andra möjligheter att hantera, säger Tegnell till SVT.

– Det är klart att vi alla är oroliga för vad som kommer att hända i höst. Faran är att det blir mycket nya kontaktmönster, vilket medför en risk för nya utbrott. Dem måste vi hitta snabbt och bryta smittkedjorna så tidigt som möjligt.

Följ ämnen i artikeln