Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Sverker

Trycket ökar mot klimatvärstingen Australien

Uppdaterad 2021-10-07 | Publicerad 2021-10-06

Den globala uppvärmningen skenar – och översvämningar och extrembränder väntas leda till ”massiva dödstal”.

Nu ökar trycket på den rika världens klimatvärsting.

Det kolälskande Australien.

Följ ämnen

I början av november samlas världen i skotska Glasgow för att göra upp om klimatet. Tidpunkten kunde inte ha varit mer kritisk.

En FN-rapport varnade nyligen för att målet om 1,5 graders uppvärmning globalt inte kommer att nås. I stället är världen på väg mot 2,7 graders uppvärmning, något som kommer att leda till extrembränder, torka och översvämningar som kommer att orsaka ”massiva dödstal”.

– Vi närmar oss en katastrof, sa FN-chefen Antonio Guterres.

Medan land efter land har skärpt sina klimatmål finns det ett som släpar efter – Australien.

Enligt BBC är landet i dag världens värsta utsläppare av koldioxid per capita. Samtidigt ser Australien i nuläget inte ens ut att leva upp till sitt blygsamma löfte om utsläppsminskningar på 26–28 procent till 2030, enligt FN.

Motståndet mot en snabbare klimatomställning har framför allt letts av en person: premiärminister Scott Morrison.

Dubbelt kolberoende

Mer än 100 världsledare, däribland USA:s president Joe Biden, väntas dyka upp på FN:s klimatmöte i Glasgow i början av november. Men Morrison tvekar.

– Vi har inte fattat något slutgiltigt beslut om att delta. Det är ännu en utlandsresa och jag har varit på flera i år och tillbringat mycket tid i karantän, sa premiärministern till tidningen The West Australian och lade till att han måste fokusera på covidsituationen i hemlandet.

Australien är dubbelt beroende av kol. Den klimatförstörande råvaran förblir basen i landets egen kraftproduktion samtidigt som den utgör en källa till viktiga exportintäkter.

Australien är i dag världens näst största exportör av kol och har under senare år kritiserats hårt för att öppna nya gruvor.

Det kanske mest kontroversiella projektet är en jättelik kolgruva i Carmichael i delstaten Queensland, som affärsmannen och mångmiljardären Gautam Adani, 59, ligger bakom. Kolet ska skeppas tusen mil över havet – för att möta den växande efterfrågan i Adanis hemland Indien.

Mångmiljardären Gautam Adani ska bryta kol i Australien för att skeppa till Indien.

Fortsatt kolbrytning

Scott Morrison har uppgett att landet kommer att fortsätta att bryta och exportera kol till långt efter 2030, i trots med bland annat FN-chefen António Guterres tydliga uppmaningar, enligt CNN.

Under senare år har Australien härjats av extrembränder, som bedöms vara en följd av det torrare och hetare klimatet. Scott Morrison har anklagats för sitt sätt att spela ner klimatförändringarnas roll i katastrofen.

Morrison har tidigare sagt att han önskar att landet ska nå netto nollutsläpp ”så snart som möjligt”, utan att förbinda sig vid ett skarpt årtal, rapporterar BBC.

 Australien har härjats av extrembränder, som bedöms vara en följd av det torrare och hetare klimatet.

Kritiken hårdnar

Australien väntas inkomma med en reduktionsplan till 2030 inför FN-mötet, men inget är säkert. Koalitionsregeringen är djupt splittrad i klimatfrågan och starka krafter fruktar att hårdare klimatmål kommer att hota gruv- och jordbruksindustrin.

Men att bromsa omställningen kommer också med ett pris. Flera medier rapporterar nu att kritiken mot Australien hårdnar från landets viktigaste allierade, USA och Storbritannien.

Även flera EU-parlamentsledamöter har uttryckt sin ilska över att landet bedriver vad de anser vara den värsta klimatpolitiken i den rika världen, enligt CNN.

Risk för isolering

Den tidigare Labour-premiärministern Kevin Rudd säger till Guardian Australia att den finns en risk att landet isoleras internationellt och att EU påför någon form av koltull på australiska exportvaror.

Samtidigt tycks australiska delstater nu vilja gå före i klimatfrågan. På onsdagen stod det klart att folkrika New South Wales blir den tredje delstaten att sätta ett mål på att halvera utsläppen till 2030.

– Det visar att majoriteten av australiensarna anser att man bör göra mer än vad den federala regeringen gör, säger Bill Hare, chef för klimatinstitutet Climate Analytics till The Guardian.

Kangaroo Valley, Australien efter en storbrand januari 2020.