FN: Världen närmar sig en katastrof
Uppdaterad 2021-09-19 | Publicerad 2021-09-18
I stället för att minska har utsläppen ökat, visar en ny FN-rapport.
Målet med att stoppa den globala uppvärmningen från att nå över 1,5 grader kommer inte att nås – vilket kommer leda till ”massiva dödstal”.
– Vi närmar oss en katastrof, säger FN-chefen Antonio Guterres.
Världen är på väg mot 2,7 graders uppvärmning, varnar FN i en ny rapport. Temperaturen kommer att nås år 2100 om inte utsläppen minskar.
I den menar FN att utsläppen nästan måste halveras fram till 2030 – som det ser ut i dag kommer de att öka med 16 procent.
Det skulle krossa Parisavtalet från 2015 och målet på en ökning med 1,5 grader.
– Världen är på en katastrofal väg mot 2,7 graders uppvärmning. Misslyckas vi med att nå det målet kommer det att mätas i ett massivt antal förlorade liv och uppehällen, säger Antonio Guterres, FN:s generalsekreterare, i ett pressmeddelande.
Global klimatkonferens i Glasgow
Uttalandet kommer kort före den kommande stora klimatkonferensen i Glasgow i oktober.
Hittills har medeltemperaturen ökat med 1,1 grader sedan åren mellan 1850 och 1900. I augusti varnade FN för att medeltemperaturen kommer att vara 1,5 grader högre redan inom 2030, tio år tidigare än vad som spåddes för bara några år sedan.
De senaste åren har flera länder skakats av naturkatastrofer som översvämningar och stora bränder. Når världen 2,7 grader kommer bland annat isarna på Arktis och Antarktis att smälta, och havsnivåerna höjas enormt.
– I praktiken är det en helt annan värld vi går in i, säger Jonathan Jeppsson, nyhetschef och klimatkolumnist på Aftonbladet.
– Alla de värsta scenarierna riskerar att inträffa. Och det kommer att vara vår generation, vi som lever här nu, som förorsakat det för framtida generationer.
Kinas utsläpp: ”Ett brutet löfte”
Flera länder som ingått Parisavtalet har kommit överens om att revidera sina utsläppsmål, bland annat europeiska länder och USA.
Samtidigt har Kina högst utsläpp i hela världen och säger sig bli helt fossilfritt till 2060. Men landet har fortfarande inte sett över sina nuvarande utsläpp. Inte heller Indien, enligt Bloomberg.
Brasilien och Mexiko satt lägre mål än vad de gjorde för fem år sedan, enligt AFP.
– De bryter löftet de gjorde för sex år sedan i Parisavtalet, säger Antonio Guterres.
Ländernas löften inte räcker till, menar Jonathan Jeppsson.
– De löften som länder gjort är alldeles otillräckliga. De är långt från vad som krävs, och det kommer att leda till de katastrofala konsekvenserna som beskrivs i rapporten, säger han.