Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Orvar

Mångmiljonsatsning för att korta BUP-köerna

Peter Wallberg/TT

Uppdaterad 10.00 | Publicerad 09.05

Socialminister Jakob Forssmed (KD) och socialtjänstminister Camilla Waltersson Grönvall (M), Arkivbild.

Regeringen vill stärka arbetet med psykisk hälsa och suicidprevention.

I budgeten föreslås en satsning på 1,37 miljarder kronor år 2025.

Att prioritera psykisk hälsa och suicidprevention, inte minst för unga, är en punkt i Tidöavtalet mellan regeringspartierna och Sverigedemokraterna.

– Allt fler upplever psykiska besvär som stress eller sömnsvårigheter, allt fler blir sjukskrivna med psykiatriska diagnoser. Allt fler upplever att livet är meningslöst, säger socialminister Jakob Forssmed (KD).

Regeringen föreslår i budgeten, som presenteras i sin helhet i morgon, att anslagen för att korta köerna till barn- och ungdomspsykiatrin (BUP) höjs med 470 miljoner kronor 2025. Tillsammans med tidigare beslutade anslag för samma år innebär det att totalt en miljard avsätts för ändamålet.

– Dagens väntetider är inte acceptabla, säger Forssmed.

”Inte tillräckligt”

För att förbättra det akutpsykiatriska omhändertagandet och för att stärka det suicidförebyggande arbetet föreslås att 400 miljoner kronor avsätts i nya medel 2025.

– Ingen ska behöva hamna i en sådan situation att man är så utsatt att man inte finner någon annan utväg än att ta sitt liv, säger Forssmed

– Antalet självmord minskar men inte tillräckligt.

Ett tredje förslag är att 500 nya miljoner ska gå till primärvården för arbetet mot psykisk ohälsa under 2025.

Höjt timbelopp

Vid pressträffen presenteras även förslag som berör den personliga assistensen för funktionshindrade. Schablonen för assistansersättningen höjs med cirka tio kronor till 342,58 kronor i timmen. Förslaget kostar staten 390 miljoner kronor 2025.

Schablonen för föräldraavdraget för föräldrar med funktionshindrade barn föreslås halveras, vilket ökar utgifterna för staten med 95 miljoner kronor i år.

Därutöver ökar statsbidragen till funktionshindersorganisationerna med 20 miljoner kronor.

– Det här är sex kraftfulla satsningar vi presenterar här i dag. Det rör sig om nära 1,9 miljarder kronor, säger socialtjänstminister Camilla Waltersson Grönvall (M).