Aftonbladet

Dagens namn: Dennis, Denise

19-åring planerade terrorattack mot Taylor Swift-konsert – alla konserter i Wien ställs in

Uppdaterad 23.00 | Publicerad 20.12

Taylor Swift.

En 19-åring har gripits misstänkt för terrorism efter att ha planerat en attack mot en av Taylor Swifts konserter i Wien.

”Det finns en konkret misstanke om att det finns en fara för Taylor Swift-konserterna”, enligt uppgifter till den österrikiska tidningen Kronen Zeitung.

Senare under kvällen kom det fram att alla tre konserter ställts in.

Taylor Swift skulle uppträda på tre slutsålda konserter i Wien under torsdag, fredag och lördag. Många har rest från utlandet för att vara på plats i Ernst Happel Stadium, som rymmer drygt 50 000 personer. Stora folkmänger har redan under onsdagen samlats för att köpa merch.

Det ”konkreta hotet” har avvärjts även om ett ”abstrakt hot” fortfarande existerar, enligt Kronen Zeitung.

En 19-åring kunde gripas efter en stor polisinsats tidigt på onsdagsmorgonen i staden Ternitz i Österrike. Gator stängdes av i flera timmar, husrannsakningar gjordes och invånare ska ha evakuerats från sina hem, skriver flera österrikiska medier.

Vid 19-tiden lokal tid kunde polisen bekräfta att personen planerat ett terrordåd, enligt Kleine Zeitung.

– Den påstådda gärningsmannen fokuserade på Taylor Swift-konserterna. Förberedande åtgärder identifierades. Vi vet också att han svor trohet till IS. Det gjorde han för några veckor sedan, säger Franz Ruf, rikspolischef.

Ytterligare en misstänkt person har gripits i Wien under onsdagen. Enligt uppgifter till OE24 handlar det om en 18-åring som har utbytt information med 19-åringen. De båda gripna är män, skriver Der Standard.

Det fanns en misstanke om att det fanns sprängämnen på orten han befann sig på. Kemiska ämnen togs i beslag i samband med gripandet, enligt Der Standard.

Senare på kvällen skrev Kronen Zeitung att alla hennes tre konserter är inställda med anledning av de misstänkta terrorplanerna.

Enligt Kurier söker polisen fortfarande efter ytterligare tre personer som misstänkts vara inblandade i terrorplanerna.

Johanna, 29, skulle gå på Swifts konsert.

”Vänder Taylor Swift-tröjan ut-och-in”

Johanna Molin, 29, är på plats i Wien för att hon skulle gå på Swifts konsert.

– Resan bokades för över ett år sedan. Jag hade sett fram emot den och bokade hela min semester kring den här resan. Det är skit. Detta tar bort höjdpunkten från min sommar, säger hon till Aftonbladet.

Hon tycker det känns ”fruktansvärt tråkigt” att konserten är inställd.

– Men med tanke på det som hände under Harry Styles konsert i Köpenhamn så är jag glad att vi slipper den typen av situation, säger hon.

Harry Styles ställde in en konsert i Köpenhamn 2022 efter att flera personer dött efter en skottlossning i närheten av arenan bara timmar innan konserten.

Det känns obehagligt att hatet är så stort så att konserten ställs in.

– Jag har vänt min tröja ut-och-in eftersom jag inte vågar visa upp mig i den. Det är för min egen säkerhet, säger hon till Aftonbladet.

Wien. Arkivbild.

”Får vänta sig förseningar”

Innan beslutet om att ställa in konserterna var planen att säkerhetskontrollerna kring konserterna skulle utökas kraftigt.

– Besökare måste dock förvänta sig förseningar när de kommer dit och ska in på konserten, sa polischefen Franz Ruf tidigare under kvällen. Det gäller inte längre.

Särskilt tillträde till platsen för konserten skulle kontrolleras strikt, enligt polisen. Beväpnade poliser skulle också att vara i tjänst, och elitstyrkan Cobra skulle stödja operationen.

– Som polis i Wien kommer vi att vidta alla åtgärder för att garantera säkerheten. Men det finns aldrig 100 procent säkerhet, sa Gerhard Pürstl, Wiens polischef, tidigare under kvällen.