Aftonbladet

Dagens namn: Lars

Advokaten: "El Mayo" blev kidnappad

TT

Publicerad 2024-07-29

Ismael "El Mayo” Zambada (till vänster) ska ha blivit kidnappad av sin kompanjon Joaquín Guzmán López (till höger), säger hans advokat. Arkivbild.

Den mexikanske knarkbaronen Ismael ”El Mayo” Zambada som greps i USA i förra veckan blev kidnappad, hävdar hans advokat.

Zambadas advokat Frank Perez uppger att hans klient kidnappades av Joaquín Guzmán López, som är en av sönerna till den fängslade kartellbossen ”El Chapo”.

”Han blev överfallen, kastades till marken och handfängslades av Joaquín och sex män i militäruniformer” säger Perez i ett uttalande.

Zambada ska sedan ha tvingats in i ett fordon och förts till en flygplats där han bands fast i ett flygplanssäte och fördes till USA, enligt advokaten.

Guzmán López greps tillsammans med Zambada av amerikanska myndigheter när deras flygplan landade i New Mexico i USA i torsdags.

Perez vill inte uttala sig ytterligare om eventuella motiv till händelsen, men understryker att Zambada inte har samarbetat med myndigheterna.

Zambada anklagas för att ha styrt den så kallade Sinaloakartellens smuggling av den syntetiska opioiden fentanyl. Drogen står för omkring 70 procent av USA:s dödliga överdoser.

Joaquin ”El Chapo” Guzmán avtjänar sedan tidigare ett livstidsstraff i USA.