Aftonbladet

Dagens namn: Lars

USA "förvånat" när knarkbaronerna dök upp

TT-AP

Publicerad 02.40

Ismael "El Mayo" Zambada (till vänster) fördes till USA mot sin vilja, bekräftar en amerikansk ambassadör. Till höger syns Joaquín Guzmán López. Arkivbild.

Knarkbaronen Ismael “El Mayo” Zambada fördes till USA mot sin vilja, bekräftar USA:s ambassadör i Mexiko.

Men det var inte USA som låg bakom det hela – amerikanerna hade ingen aning om att han och en annan kartelledare skulle dyka upp.

Knarkbaronen ”El Mayo” Zambada, som anklagas för att ha styrt den så kallade Sinaloakartellens smuggling av den syntetiska opioiden fentanyl, anlände till Texas i slutet av juli på ett flygplan och greps då. Samtidigt greps Joaquín Guzmán López, en av sönerna till den fängslade kartellbossen ”El Chapo”.

Zambadas advokat Frank Perez uppgav i slutet av juli att hans klient kidnappades av Joaquín Guzmán López och fördes till USA mot sin vilja.

Spekulerades

Men 76-årige Zambadas ålder och synbara ohälsa har lett till spekulationer om att han i själva verket överlämnade sig själv till amerikanska myndigheter. Så är alltså inte fallet, bekräftar USA:s ambassadör i Mexiko, Ken Salazar, nu.

Salazar uppger att Zambada ”togs mot sin vilja”.

– Detta var en manöver mellan karteller, där den ena vände sig mot den andra, säger han.

Den av Zambada styrda delen av Sinaloakartellen har legat i strid med en annan fraktion, ledd av ”El Chapos” söner.

Förvånade

Salazar hävdar att ingen amerikansk personal eller flygplan, eller andra resurser, var inblandade under den flygning som ledde till att Guzmán López överlämnade sig själv till amerikanska myndigheter.

Enligt Ken Salazar blev de amerikanska tjänstemännen ”förvånade” när de två narkotikabossarna dök upp på flygplatsen i Texas.

Båda männen har åtalats i USA för olika narkotikabrott.