Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Amanda, Rasmus

Orkan på väg mot nedsläckt Kuba

Publicerad 2024-10-20 08.25

Soppa tillagas över öppen eld i Havanna sedan ett nationellt strömavbrott under fredagen lamslagit landet.

En orkan väntas slå till mot Kuba under söndagen, samtidigt som stora delar av landets elnät ännu ligger nere efter fredagens kollaps.

Vissa delar av önationen har återfått elen efter att landet lamslogs av ett nationellt strömavbrott.

Under lördagen uppgav myndigheterna att 16 procent av kunderna hade fått tillgång till el och att man producerade 500 megawatt – en bråkdel av behovet på 3 300 megawatt som Kuba hade på torsdagen då elnätet började ge vika.

Utöver arbetet med att få i gång elen förbereds nu även för en orkan som väntas nå Kuba under söndagen, med kraftiga regn och vindhastigheter på omkring 140 kilometer i timmen.

President Miguel Diaz-Canel skriver i ett inlägg på sociala medier att myndigheterna på de östra delarna av ön kämpar för att ”skydda befolkningen och de ekonomiska tillgångarna inför den snara ankomsten av orkanen Oscar”.

Miljoner kubaner drabbades redan i torsdags kväll, lokal tid, av elavbrott, då en stor del av nätet slutade fungera. Stora och återkommande avbrott är vanliga, men inte totala sådana. Under fredagen havererade det största kraftverket i landet, vilket resulterade i en totalt kollaps av elnätet.

Avbrotten har fått regeringen att utlysa nödläge och stänga skolor och offentliga inrättningar för att minska förbrukningen.