Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Amanda, Rasmus

Blackout på orkandrabbat Kuba – svenske Ludvig: ”Långa brödköer”

Uppdaterad 2024-10-22 06.22 | Publicerad 2024-10-21 23.10

Minst sex personer har dött efter orkanen Oscars framfart i Kuba.

Ovädret har också orsakat ett massivt strömavbrott i stora delar av landet.

– Man märker av stämningen på stan, säger svenske Ludvig Wassgren, 29.

Miljontals invånare var utan ström efter att orkanen Oscar dragit in över östra Kuba.

Och försöken att återupprätta elektriciteten har misslyckats, skriver CNN.

På måndagsmorgonen sågs Havannabor driva runt i den nedsläckta staden och spela domino för att döda tid. Skolundervisning har ställts in och barn sover också utomhus för att svalka sig från den kvävande värmen.

Minst sex personer har dött i ovädret, uppger landets president Miguel Díaz-Canel.

Längs med vägarna i Havanna sitter invånarna och fördriver tiden under strömavbrottet.

Svenske Ludvig Wassgren, som bor i Havanna, säger att orkanen inte fysiskt slagit mot huvudstaden men att man drabbats av andra problem.

– Köerna är långa vid affärerna, både de privata och de som är regeringsstyrda. Det är svårt att hitta bröd och vissa matvaror, man märker av stämningen på stan. Det är lite mer folk ute på gatorna som springer runt och försöker lösa problem, säger han.

När Aftonbladet får tag i honom har han just fått tillbaka strömmen efter tre dagars avbrott och firat genom att äta mat och göra kaffe.

Samtidigt uppgav energiministern Vicente de la O Levy att den större delen av huvudstadens omkring två miljoner invånare hade fått strömmen åter.

Inte ovanligt med strömavbrott

Att elen försvinner är inget ovanligt, säger Ludvig.

– Havanna har klarat sig bättre än de andra delarna av landet då regimen är måna om att hålla det snyggt och fräscht. Vi har

”rolling blackouts”Manuell frånkoppling även kallad manuell förbrukningsfrånkoppling är ett förfarande då områden kopplas bort från elsystemet. Det görs främst för att skydda elnätet men också så att det ska finnas el till samhällskritiska funktioner i situationer med eleffektbrist. så vissa kvarter har ström, men inte andra. Men det har vi nästan två gånger i veckan annars också på grund av oljebrist.

Orkanen har nu minskat i styrka och väntas dra vidare mot Bahamas, enligt CNN.

– Det blåser lite, som en vindig dag i Göteborg där jag kommer ifrån. Man märker att vågorna slår lite som under Milton och Helene, men vi har inga orkanvindar så det är ingen fara alls, säger Ludvig Wassgren.

Några personer tar sig fram i mörkret med hjälp av en ficklampa.

Följ ämnen i artikeln