Fem punkter om situationen i Jemen

Publicerad 14.01

Oljetankrar fattade eld efter Israels attack mot Jemen.

Israel har för första gången attackerat Jemen – ett svar på Huthirörelsens angrepp mot Tel Aviv.

Här är fem punkter om situationen i det krigshärjade landet.

1. Humanitär katastrof

Över 18 miljoner människor i Jemen är i akut behov av humanitär hjälp. Konflikten har gjort att många saknar mat, medicin och andra viktiga förnödenheter.

2. Interna flyktingar

Jemen är nu det femte största landet i världen när det gäller intern fördrivning. Över 4,5 miljoner människor har tvingats lämna sina hem. De flesta av dessa är kvinnor och barn som lever under svåra förhållanden i tillfälliga läger​.

3. Ekonomiska utmaningar

Landets ekonomi har fortsatt att försämras med en förväntad BNP-minskning på en procent för 2024. Den ekonomiska krisen har lett till stigande priser på grundläggande varor som mat och bränsle, vilket ytterligare försvårar livet för vanliga medborgare​.

4. Hälsosystem i kollaps

Landets hälsosystem är på gränsen till kollaps. Bara hälften av befolkningen som har tillgång till fungerande sjukvård. Dessutom lider hälften av alla barn under fem år av kronisk undernäring, vilket har långvariga effekter på deras utveckling.

5. Fortsatta strider och samtal

Trots att striderna har minskat sedan 2022 är läget fortfarande oroligt. USA:s sanktioner mot Houthi-anknutna individer och företag fortsätter att skapa spänningar. Internationella förhandlingar, inklusive FN-medlade samtal, strävar efter att nå en hållbar politisk lösning​ men det är svårt att nå en överenskommelse​.

Punktlistan är skapad med stöd av AI-verktyg från Perplexity och är kvalitetssäkrad av Aftonbladet.

ANNONS

Följ ämnen i artikeln