Minst sex döda i israelisk hamnattack

TT-AFP

Uppdaterad 15.09 | Publicerad 05.48

En massiv brand utbröt i hamnen som kontrolleras av Huthirörelsen. Bild från lördagen.

Dödssiffran har stigit till sex personer efter lördagens israeliska attack mot en hamn i staden al-Hudaydah i Jemen, enligt Iranstödda Huthirörelsens hälsomyndighet.

En massiv brand följde attacken, som enligt Huthiledaren Mohammed Abdulsalam riktade sig mot bränsledepåer och ett kraftverk. Utöver dödsfallen skadades 83 personer och tre saknas fortfarande.

Attacken var enligt Israel ett svar på en drönarattack mot israeliska staden Tel Aviv på fredagen, då en man dödades och åtta skadades. Huthirörelsen tog på sig ansvaret för den attacken.

– Israeliska medborgares blod har ett pris, sade Israels försvarsminister Yoav Gallant på lördagen.

Det är första gången som Israel tar på sig en attack i Jemen. Gallant varnar för fler operationer om Huthirörelsen ”vågar attackera oss”.

Samtidigt säger Huthirörelsens militära talesperson Yahya Saree att ”svaret på den israeliska aggressionen mot vårt land är oundviklig och kommer bli enorm.”

Israels militär (IDF) har pekat ut hamnen för att utgöra en betydande försörjningsled för att ta emot iranska vapen, så som drönaren som användes i attacken mot Tel Aviv.

På söndagsmorgonen uppgav IDF att en robot som avfyrats mot Israel från Jemen skjutits ned.

Huthirörelsen uppger även att de har avfyrat flera ballistiska robotar mot israeliska orten Eilat och mot ett amerikanskt fartyg i Röda havet, rapporterar Haaretz. Attackerna var ”framgångsrika”, enligt Yahye Saree.

Stora delar av Jemen kontrolleras av Huthirörelsen, däribland huvudstaden Sanaa.