Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Adela, Heidi

Netanyahu: Gisslan sköts i bakhuvudet

TT

Publicerad 2024-09-02 08.16

De sex gisslan som hittades döda i Gaza i helgen uppges ha skjutits ihjäl på nära håll.

Israels premiärminister Benjamin Netanyahu beskriver det som att de ”avrättades” med skott i bakhuvudet.

Obduktionen av kropparna visar att de dödades två till tre dygn innan de hittades, uppger hälsodepartementets talesperson Shira Solomon enligt israeliska medier.

De sex ska ha skjutits med flera skott på nära håll, enligt obduktionsrapporten.

– De sköt dem i bakhuvudet, säger Netanyahu under en presskonferens enligt AFP, och avvisar tanken på att Israel borde svara med ”eftergifter” i samtalen om vapenvila i Gaza.

”Väntade i 330 dagar”

Carmel Gat, Eden Yerushalmi, Almog Sarusi, Ori Danino, Hersh Goldberg-Polin och Alexander Lobanov hittades döda i en tunnel i södra Gaza i lördags, runt en kilometer från platsen där en annan gisslan hittades vid liv i förra veckan.

Enligt uppgifter i israeliska medier skulle flera av de döda ha frigivits under första fasen av det förslag till vapenvila som ligger på förhandlingsbordet.

Tusentals sörjande närvarade när fyra av dem begravdes på olika håll i Israel på söndagen, rapporterar The Times of Israel.

– Det var inte så här det skulle sluta, min älskade Eden, sade 24-åriga Yerushalmis mamma Shirit i tårar under dotterns begravning i Petah Tikva i centrala Israel.

– Du var inte bara min dotter, du var min bästa vän. Jag väntade i 330 dagar på att du skulle komma hem.

”Du övergavs”

I Ashkelon fylldes kyrkogården av israeliska flaggor när Alexander Lobanov, som kidnappades från festivalen Nova under Hamas attack den 7 oktober, begravdes. Under tiden 32-åringen satt fången i Gaza födde hans fru parets andra barn.

– Jag är ledsen för att jag inte lyckades få hem dig. Jag är ledsen för att jag lät dig gå på den där förbannade festen, sade hustrun Michal under begravningen.

Flera av de sörjande riktade svidande kritik mot premiärminister Benjamin Netanyahus regering för oförmågan att få hem gisslan i tid.

– Du övergavs dag efter dag. Du offrades på ett altare för att förgöra Hamas, Philadelphikorridoren och Rafah, sade 27-årige Almog Sarusis mamma Nira under begravningen av sonen, rapporterar Ynet.