Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Justus, Justina

Efter dödsbeskeden: Israel går ut i strejk

Mia Holmberg Karlsson/TT

Uppdaterad 08.38 | Publicerad 07.10

Israeler blockerar en väg under söndagens protest mot regeringen.

Israel lamslås när stora delar av landet går ut i strejk.

Målet är att sätta press på regeringen för att få hem dem som fortfarande hålls gisslan av Hamas i Gaza. Premiärminister Benjamin Netanyahu ”spelar rysk roulette” med gisslan, hävdar en anhörig.

Uppmaningen att paralysera ekonomin följer på en natt med massiva demonstrationer. Hundratusentals har protesterat i Tel Aviv och andra israeliska städer sedan sex gisslan hittats döda i södra Gaza.

– Vi måste sluta att överge gisslan. Jag har insett att bara vårt ingripande kan skaka om dem som behöver skakas om, säger Arnon Bar-David, ordförande för Israels största fackförening Histadrut.

Under dagen kommer buss- och tågtrafik delvis att stå still och flera skolor och universitet hålla stängt. Den stora flygplatsen Ben Gurion lägger ner verksamheten mellan klockan 8 och 10, lokal tid.

Israels finansminister Bezalel Smotrich har krävt att landets justitiekansler stoppar strejken och slagit fast att de som strejkar blir utan lön.

Kan bli vändpunkt

Under dagen kommer demonstranterna också att blockera flera stora vägar, skriver The Times of Israel.

– Exakt hur lamslående den här strejken blir återstår att se, men det är möjligt att det skulle kunna vara en vändpunkt, sade Mellanösternexperten Anders Persson till TT på söndagen.

Carmel Gat, Eden Yerushalmi, Almog Sarusi, Ori Danino, Hersh Goldberg-Polin och Alexander Lobanov hittades döda i en tunnel i södra Gaza på lördagen. De tros ha mördats av sina tillfångatagare en kort tid innan de hittades.

”Rysk roulette”

Dödsbeskedet utlöste en våg av sorg och ilska i Israel. I Tel Aviv samlades runt 300 000 demonstranter för att kräva att premiärminister Benjamin Netanyahus regering träffar ett avtal som får hem gisslan som fortfarande hålls av Hamas i Gaza.

– Min son lever fortfarande, men varje dag är som en omgång av rysk roulette som Netanyahu spelar tills alla gisslan är döda, sade Einav Zangauker, vars son Matan togs som gisslan av Hamas den 7 oktober, enligt tidningen Haaretz.

Protesterna ska ha gått fredligt till, men på vissa håll blev det enligt israeliska medier våldsamt med demonstranter som kastade sten, tände eldar och sköt fyrverkerier. Polisen använde vattenkanoner, beridna poliser och distraktionsgranater för att skingra folksamlingarna.

Ett 30-tal uppges ha gripits.