Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Sam, Samuel

Generalstrejk i Israel efter att gisslan dödats

Sophie Tanha/TT

Uppdaterad 20.21 | Publicerad 10.58

Massiva demonstrationer i Tel Aviv för att kräva att gisslan omedelbart förs hem.

Generalstrejk utlyses i Israel av den fackliga paraplyorganisationen Histadrut efter att sex personer som hållits gisslan av Hamas hittats döda i Gaza.

Även flera kommuner stänger ned för att anställda ska kunna ansluta sig till de massiva protester som organiseras i landet.

– Vi får liksäckar i stället för ett avtal. Jag har kommit till slutsatsen att endast vårt ingripande kan påverka dem som behöver påverkas, säger Arnon Bar-David, ordförande på Israels största arbetarorganisation Histadrut enligt Times of Israel.

Från och med klockan 06 på måndagsmorgonen kommer ”hela arbetsmarknaden” att strejka, säger han.

Histadrut, en motsvarighet till svenska LO, samlar omkring 800 000 anställda i fält som sjukvård, transport och bankväsende.

Flygplatsen stänger

Strejken är utlyst till en dag, och drabbar även Ben Gurions internationella flygplats i Tel Aviv, som avbryter all verksamhet från klockan 08 på morgonen, rapporterar Haaretz.

Stora delar av Israel rasar mot premiärminister Benjamin Netanyahu och hans regerings politik gällande Gazakriget, efter det att sex personer som togs gisslan av terrorstämplade Hamas den 7 oktober hittats döda i Gaza.

I Tel Aviv har tiotusentals personer samlats i en demonstration för att kräva att samtliga gisslan omedelbart förs hem igen. En motorväg blockeras av de stora folkmassorna, enligt Haaretz.

– Vi tror att regeringen fattar beslut för sin egen överlevnads skull, och inte för att rädda gisslans liv, och vi måste säga åt dem att sluta, säger Tel Aviv-bon Shlomit Hacohen till AP.

Många menar att deras liv kunde ha räddats om Israel och Hamas kommit överens om ett avtal för frisläppande av gisslan och eldupphör i Gaza. Kritiker anklagar premiärministern för att dra ut på förhandlingarna.

Kommuner manar till protest

Netanyahu lovar att de som dödat gisslan ska straffas, men han säger också att det visar att Hamas inte vill förhandla.

”Den som mördar gisslan vill inte ha en uppgörelse”, säger han enligt ett utskick.

Tel Avivs kommun skriver på Facebook att delar av kommunens verksamhet stänger ned under måndagsförmiddagen, i solidaritet med de kidnappade och deras familjer, för att de anställda ska kunna gå ut och ”stötta familjernas kamp”. Även kommunerna Kfar Saba och Givatayim kommer med liknande besked, enligt Times of Israel.

Restauranger har också stängts ned under söndagskvällen. ”Låt inte gisslans familjer stå själva”, skriver en förening för israeliska restaurangägare i ett uttalande.

ANNONS