Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Justus, Justina

Expert: Strejk möjlig vändning för vapenvila

Elin Nordlund/TT

Publicerad 2024-09-01 17.43

Människor demonstrerar för att personer som hålls gisslan i Gaza ska släppas.

Generalstrejken i Israel skulle kunna leda till att landets regering pressas till en vapenvila.

– Exakt hur lamslående den här strejken kommer att bli återstår att se, men det är möjligt att det skulle kunna vara en vändpunkt, säger Mellanösternexperten Anders Persson.

Strejken har utlysts efter att sex personer som hållits gisslan av terrorstämplade Hamas har hittats döda i Gaza. Det är den fackliga paraplyorganisationen Histadrut som nu agerar genom att utlysa strejken.

Israels regering har sedan krigets start kritiserats för att göra för lite för att få hem människorna som togs som gisslan den 7 oktober. Situationen just nu är extra känslig, bland annat för att personerna som hittats döda var unga och att det finns uppgifter om att flera av dem skulle ha frigivits om en överenskommelse om vapenvila slöts.

Ilskan särskilt stark

– Det fanns en förhoppning bland de nu döda gisslans nära och kära och deras supportrar att det fanns ett möjligt öppet fönster för att få hem dem levande. Och det är stängt nu – för evigt, säger Anders Persson, docent i statsvetenskap vid Linnéuniversitetet.

– Det gör att mobiliseringen och ilskan förefaller vara särskilt stark den här gången.

Den stora frågan är hur hård press strejken kan komma att få på det israeliska styret. Ordföranden för Histadrut, Arnon Bar-David, beskriver det som att ”hela arbetsmarknaden” kommer att strejka inledningsvis en dag, från måndag morgon.

Vill pressa regeringen

– Om man ser det ur gisslanfamiljernas organisations synvinkel så vill de ju pressa regeringen till den grad att kostnaden för att inte acceptera en vapenvila ska vara högre än att göra det, säger Anders Persson.

– Det skulle exempelvis kunna vara att pressa regeringen till randen av kollaps, genom att till exempel ministeravhopp hotar. I ett sådant läge kanske Netanyahu är beredd att göra en 180 graders sväng, och acceptera nya förutsättningar för en vapenvila.

Tidigare stora protester i Israel har inte lyckats uppnå det målet.

– Det återstår att se om det lyckas.

ANNONS