Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Sam, Samuel

Trump: IVF ska bli gratis för alla kvinnor

TT-AP

Publicerad 2024-08-30 01.25

Republikanernas presidentkandidat Donald Trump under ett kampanjmöte i Potterville i delstaten Michigan.

IVF-behandling ska bli gratis för alla amerikanska kvinnor.

Det lovar Republikanernas presidentkandidat Donald Trump, utan att beskriva hur han planerar att finansiera det hela eller hur det ska fungera.

IVF-behandlingar är mycket dyra i USA och kan kosta tiotusentals dollar – motsvarande hundratusentals kronor – för en enda omgång. Många behöver dessutom fler än ett försök för att lyckas bli gravida, och det finns ingen garanti för framgång.

Trots det lovar Donald Trump, under ett kampanjmöte i Michigan, att staten ska stå för hela kostnaden.

– Under Trumpadministrationen kommer din regering att betala – eller så kommer ditt försäkringsbolag att vara tvunget att betala – för alla kostnader förknippade med IVF-behandling, säger Trump och tillägger:

– För vi vill ha fler bebisar, för att uttrycka det snyggt.

Han utvecklade inte hur det hela skulle genomföras i praktiken.

Abortfrågan har seglat upp som en av valrörelsens viktigaste i USA. Demokraterna och deras presidentkandidat Kamala Harris har gjort det till en stridsfråga – och Donald Trump har kritiserats intensivt av demokrater för sin roll i att utse de domare i Högsta domstolen som rev upp beslutet Roe vs Wade, som garanterat aborträtten.

Trump har haft flera motstridiga ståndpunkter vad gäller kvinnors reproduktiva rättigheter genom åren. Han har upprepade gånger tagit åt sig äran för sin roll i att riva upp Roe vs Wade och kallat det ”en vacker sak”, men han har också stått upp för rätten till IVF, bland annat när delstaten Alabama slagit fast att frysta embryon ska betraktas som barn enligt delstatens lagar.