Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Arvid, Vidar

Är kvar på valsedlarna – om han inte dör

Robert F Kennedy Jr fortfarande valbar i nyckeldelstater

Publicerad 18.06

Robert F Kennedy Jr bestämde sig för att hoppa av och ställa sig bakom Trump. Nu visar det sig att det beslutet kom för sent. I viktiga delstaterna Michigan och Wicsonsin kommer hans namn ändå stå på valsedeln den 5 november – frågan är hur och om det kan påverka resultatet.

Den 23 augusti meddelade den oberoende presidentkandidaten Robert F Kennedy Jr att han avslutar sin presidentkandidatur. Istället dök han upp på ett av Donald Trumps valmöten och ställde sig bakom Republikanernas kandidat.

Nu verkar det som att beslutet fattades för sent, åtminstone när det gäller möjligheten att också ta bort sig själv från valsedeln. Enligt flera amerikanska medier kommer Kennedys namn finnas med på valsedeln i ett par viktiga delstater – ”swing states” – som kan kan ha stor påverkan på det totala valresultatet, Michigan och Wisconsin.

Robert F Kennedy Jr.

Enligt de två delstaternas vallagar kan en kandidat som officiellt nominerats på ett partikonvent till presidentposten inte tas bort från valsedlarna – så länge personen i fråga inte dör. Att Kamala Harris kunde ersätta Joe Biden på valsedeln beror på att Biden formellt aldrig stod på den, istället nominerade Demokraterna Harris.

Det hindrar dock inte konspirationsteorier från att få fäste på sociala medier. På plattformen X menar många anhängare till Donald Trump att den uppstådda situationen är ett bevis på att Demokraterna försöker ”stjäla” valet i november.

Kamala Harris.

Osäkert hur det påverkar valet

Robert F Kennedy Jr har sagt att han ska försöka få bort sitt namn från valsedlar i delstater där möjligheten att rösta på honom teoretiskt sätt skulle kunna påverka valresultatet – samtidigt som han tänker stå kvar på valsedeln i de delstater som på förhand kan antas vinnas av antingen Demokraterna eller Republikanerna.

I både Michigan och Wisconsin är det mycket jämnt i kampen mellan Trump och Harris. Att väljare kryssar för Kennedys namn – trots att han inte längre vill bli president – skulle alltså kunna påverka valresultatet i delstaterna, till Harris eller Trumps för- eller nackdel.

Donald Trump.