Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Adela, Heidi

Skogsbränder försämrar luften

TT

Publicerad 04.02

I British Columbia, Kanada har omfattande skogsbränder både i år och förra året lett till enorma mängder koldioxidutsläpp. Arkivbild.

I spåren av rekordstora skogsbränder senaste tiden har även koldioxidutsläppen ökat till exceptionella nivåer, enligt EU:s klimattjänst Copernicus.

Grekland, Bulgarien och Nordmakedonien är några av Europas länder som drabbats av omfattande skogsbränder under sommaren. Som en direkt följd av dessa har luftkvaliteten blivit påverkad. Det handlar både om en ökad mängd koldioxid men också partiklar som kan vara skadliga för oss.

I bland annat Greklands huvudstad Aten har luftkvaliteten försämrats kraftigt, enligt en färsk rapport från Copernicus med mätningar från satellitövervakningstjänsten Cams.

I Sydamerika har intensiva skogsbränder i bland annat Bolivia och de brasilianska delstaterna Amazonas och Mato Grosso do Sul lett till exceptionellt höga utsläpp som legat över genomsnittet de senaste 21 åren.

Det är extra känsligt med koldioxid i de områdena eftersom det drabbar Pantanal-regionen som är hem för världens största tropiska våtmarker.

Även Nordamerika har haft en extrem sommar med skogsbränder i framförallt Kanada och västra USA. Över 15 miljoner hektar skog, motsvarande omkring 4 procent av Kanadas totala skogsareal, stod i lågor förra året. Det har, enligt mätningar från Cams, lett till att fjolårets rekordhöga koldioxidutsläpp redan överträffats.