Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Adela, Heidi

Trädens oväntade förmåga: suger upp metan

Hanna Odelfors/TT

Publicerad 2024-09-03 05.20

Träden gör nytta för klimatet på flera sätt. Arkivbild.

Trädens bark har en oväntad förmåga, visar ny forskning i bland annat svensk skog. Fyndet tyder på att träd gör klimatet en större tjänst än man hittills trott.

Träd kan inte bara suga upp koldioxid ur luften. Nu har forskare vid Linköpings universitet och University of Birmingham upptäckt att mikrober som finns i trädens bark kan absorbera den ännu kraftfullare växthusgasen metan.

Hittills har man trott att enbart bakterier i marken fångar in och bryter ner metan, förutom den nedbrytning som sker i atmosfären.

Upptäckten, som publicerades i tidskriften Nature tidigare i sommar, innebär att trädens klimatnytta är 10 procent högre än man tidigare trott, uppskattar forskarna.

Olika typer av skog

Markku Rummukainen, professor i klimatologi vid Lunds universitet, har läst studien och tycker att den är ”gedigen”.

”Den omfattar mätningar i både tropiska skogar, lövskog och boreal skog däribland i Sverige. Alla fångade upp metan, men effekten var störst i tropiska skogar”, skriver han till TT.

Att träd i tropikerna sög upp mest metan beror troligen på att mikroberna trivs i fukt och värme.

Högt upp på stammen

De nya fynden tyder på att förstörelse av skog påskyndar klimatförändringarna mer än man tidigare känt till, enligt Patrik Vestin, som är forskare i naturgeografi vid Lunds universitet och som inte heller medverkat i studien.

”Det ökar betydelsen av att bekämpa avskogning och att både bevara och öka mängden skog, som komplement till att minska utsläppen”, skriver Vestin till TT.

Studien omfattar mätningar i tropisk skog i Amazonas, lövskog i Storbritannien och barrskog i svenska Skogaryd utanför Vänersborg.

Forskarnas analyserade metanutbytet mellan atmosfär i trädbarken på olika höjd. Vid marknivå avgav barken små mängder metan, men längre upp på stammen fångades gasen in.

ANNONS