Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Bror

Ayatollans hot: Israel överlever inte länge till

Sophie Tanha/TT

Publicerad 2024-10-04 08.01

Ett foto av Ali Khamenei vid en manifestation till stöd för shiamilisen Hizbollah i Teheran förra helgen.

I skuggan av den upptrappade konflikten i Mellanöstern har Irans högste ledare Ali Khamenei tagit till orda under fredagsbönen i Teheran – med ett gevär vid sin sida.

– Om det behövs så kommer vi att slå till mot Israels regim igen, dundrar ayatollan inför den stora folkmassan.

Vägar har stängts av i stora delar av centrala Teheran, där Imam Khomeini-moskén ligger.

Redan under natten började folkmassorna samlas i väntan på den högste ledarens fredagsbön där, den första på snart fem år.

Ayatollan vänder sig i sitt tal direkt till sina ”palestinska och libanesiska bröder” och ägnar stor del av sitt tal åt att garantera Irans stöd till de allierade miliserna i regionen. Ett segment av bönen hålls därför på arabiska.

Khamenei försvarar Hamas storskaliga terrordåd mot Israel för snart ett år sedan, liksom Irans robotregn mot Israel i tisdags.

”Död åt Israel”, ropar de tusentals anhängare som samlats utanför moskén vid flera tillfällen.

Ayatollan kommer själv med direkta hot mot Israel, som han säger ”inte kommer att överleva länge”.

Turbulent läge

Enligt nyhetsbyrån AFP är ett vapen placerat vid Khameneis sida.

Predikan hålls i ett särskilt turbulent läge för Iran och dess allierade miliser i regionen.

Förra fredagen dödades Hizbollahs mångårige ledare Hassan Nasrallah i en bombräd mot al-Dahiya i södra Beirut. Nu cirkulerar uppgifter om att hans väntade efterträdare Hashem Safieddine varit mål för en annan israelisk attack i området.

Den högste ledarens bön hålls efter en minnesceremoni för Nasrallah och den högt uppsatte generalen Abbas Nilforushan från Irans revolutionsgarde, som också dödats i Israels attacker mot Libanon.

Inga tydliga planer på ytterligare hämnd, eller fingervisningar om hur Iran ska agera i konflikten hädanefter, nämns i predikan, som framför allt verkar syfta till att visa stöd för de allierade i regionen.

Väntar hämnd?

Enligt uppgifter i medier flyttades den 85-årige ayatollan till ”säker ort” efter budet om Nasrallahs död förra helgen.

Irans revolutionsgarde har meddelat att tisdagens robotattack mot Israel var vedergällning för bland annat Nasrallahs och Nilforushans död. Israel har sedan dess lovat ett ”smärtsamt” svar på attacken.

Sist Khamenei ledde fredagsbönen var när befälhavaren för revolutionsgardet, Qasem Soleimani, hade dödats i en amerikansk drönarattack i Bagdad i Irak 2020 och Iran därefter av misstag skjutit ned ett ukrainskt passagerarplan.