Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Ludvig, Love

5 punkter om: Debatten mellan vicepresidentkandidaterna

Uppdaterad 09.01 | Publicerad 07.05

Vicepresidentkandidaterna Tim Walz och J D Vance möttes i en livesänd debatt.

Här är fem punkter från nattens möte.

1. Sista debatten

Debatten i New York kan ha varit den sista inför presidentvalet som äger rum i november.

Kamala Harris har efterfrågat ännu en debatt mot Donald Trump, men det har han sagt nej till.

Därför sågs denna debatt som en avgörande möjlighet att påverka mittenväljare.

2. Sakfrågorna

Under debatten ställdes bland annat frågor om invandringen, ekonomin, abortfrågan och klimatförändringarna.

J D Vance tog upp invandringen som ett stort problem för USA. Walz uttryckte att det finns utrymme för förbättringar men kontrade med att man inte kan skylla allt på invandringen.

Både kandidaterna duckade i princip frågan om konflikten i Mellanöstern.

När det gäller abortfrågan så uttryckte Walz starkt stöd för kvinnornas rätt att bestämma själva över sina kroppar och möjlighet till att genomföra abort:

”Detta är grundläggande mänsklig rättighet. Det här handlar om sjukvård”.

Vance i sin tur efterlyste en politik som gör det billigare att skaffa barn och ger kvinnor ”fler alternativ”. Under debatten uttryckte Vance felaktigt att han aldrig stöttat ett nationellt abortförbud. Enligt CNN har han både 2022 och 2023 uttryckte stöd för att förbjuda abort. Men nu har Vance istället stämt in i Trumps åsikt att varje stat bör fastställa sin egen abortpolicy.

J D Vance och Tim Walz i  tv-debatten.

3. Elefanten i rummet

Donald Trump var inte på scenen i New York i natt, men det tog inte långt tid innan expresidenten hamnade i centrum. Walz sade att Trumps tidigare medarbetare nu vänt sig mot honom. Vance i sin tur försvarade Trump.

Samtidigt satt Trump själv framför tv:n och direktrapporterade debatten på sin kanal Truth Social.

Han rasade mot moderatorerna från tv-bolaget CBS News som han menade ljög.

”Båda unga damerna har varit extremt partiska”, skrev han.

Expresidenten skrev också ett långt inlägg helt i versaler där han försvarade sin inställning till abort.

Han gick även till attack mot Walz, sa att han såg nervös ut, kallade honom för ”Tampong Tim” och skrev att han hade lågt IQ.

4. Trevlig ton – kom undan med lögner

Med tanke på hur debattklimatet i amerikanska politiken varit de senaste åren med hård ton och mycket personangrepp – så förvånade nattens debatt många i USA.

Både Walz och J D Vance höll en oväntat trevlig ton mot varandra. Endast vid ett tillfälle bröts ”trivseln” då Vance inte ville tystna när moderatorerna skulle leda debatten vidare. De var då tvungna att stänga av mikrofonerna för att ta hejda honom och ta kontroll över situationen.

Walz och Vance poängterade vid flera tillfällen att de höll med varandra och tackade varandra artigt för en väl utförd debatt.

Men enligt amerikanska medier så kunde Walz ha haft en mer konfrontativ ställning i vissa lägen. De menar att han lät Vance komma undan med flertalet tydliga lögner, utan att behöva ställas till svars för sina uttalanden.

J D Vance och Tim Walz.

5. Vem vann?

Enligt flera experter så uppnådde båda två målet om att framstå som resonabla. Enligt CNN så framgick det under debatten att J D Vance är en mer slipad debattör.

CNN skriver vidare att Walz försvarade sin kandidats politiska förslag på ett bra sätt. De menar dock att Vance gick vinnande ur ett antal ordväxlingar. Walz starkaste ögonblick var när han pressade Vance gällande sammandrabbningen den 6 januari.

Efter debatten kommenterar vissa demokrater just att Vance gjorde en bra prestation.

”Tråkigt nog var JD Vance lugn och disciplinerad på debattscenen, även när han förespråkade galna, farliga saker. Nattens debatt är en påminnelse för alla demokrater: Trump kan vinna”, sa Adam Green, en av grundarna till en vänsterorienterad politisk aktionskommitté, i ett uttalande.