Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Ludvig, Love

Spänt om migration när Vance mötte Walz

Lars Larsson/TT, Klas Widestrand/TT

Uppdaterad 04.48 | Publicerad 03.59

Republikanernas vicepresidentkandidat JD Vance möter Demokraternas vicepresidentkandidat Tim Walz i den troligen enda debatten före valet i november.

Det blev spänt om migration i atten mellan Republikanernas vicepresidentkandidat JD Vance och hans demokratiske motståndare Tim Walz i tvkanalen CBS.

Det var uppenbart när Springfield i Ohio kom upp, en stad i Ohio om vilken Trumpkampanjen spritt grundlösa rykten om att haitiska migranter äter husdjur och att haitierna är där illegalt.

När moderatorerna i tvdebatten påpekade att haitierna i Springfield är där på laglig basis invände Vance:

– Eftersom ni faktakollar mig skulle jag vilja peka på hur det ligger till, sade han.

Moderatorerna förklarade då att man skulle övergå till att prata ekonomi, något som Vance motsatte sig tills hans mikrofon stängdes av. Hans chef, expresidenten och Republikanernas presidentkandidat Donald Trump, följde debatten i rutan och kom med synpunkter på debattledarnas insatser.

”Båda de unga kvinnorna har varit extremt partiska ankare!”, skriver han i ett inlägg på sin plattform Truth Social om CBS moderatorer.

Konflikt om gränsen

Vad gäller ekonomin lovade Vance att Trump ”dag ett” ska lösa de ökande priserna i inflationens spår om han vinner.

Som förväntat riktade Walz och Vance in sig på de två som valt dem som sina vice, Trump respektive nuvarande vicepresidenten Kamala Harris.

Walz riktade exempelvis in sig på att Trump spelat en avgörande roll i att få sitt parti att inte träffa ett avtal om gränsen mot Mexiko med Demokraterna.

Vance anklagade å sin sida Kamala Harris för att inte vilja ta tag i problemen vid gränsen.

Abortfrågan debatterades

En annan fråga som dök upp var den om aborträtten, som varit i ropet sedan landets högsta domstol rev upp domen Roe vs Wade om garanterade denna.

Walz vände sig emot att det numera är upp till de enskilda delstaterna att bestämma på området.

– Hur kan vi som nation påstå att vi bryr oss om ditt liv och dina rättigheter när något så grundläggande som rätten till din kropp beror på geografi, frågade Walz retoriskt.