Mexiko evakuerar sköldpaddsägg inför orkanen

TT

Publicerad 2024-07-04 02.43

Ägg från havssköldpaddor flyttas till säkrare platser i väntan på orkanen Beryls framfart.

Den dödliga orkanen Beryl har nått Jamaica, som drabbas av stora regnmängder och hårda vindar.

I Mexiko evakueras tusentals sköldpaddsägg från stränder av myndigheterna.

Mexikanska myndigheter gräver upp nylagda havssköldpaddsägg av rädsla för att de ska sköljas bort i orkanen Beryl, som väntas dra in mot landet under torsdagen eller fredagen. Alla sorters havssköldpaddor är skyddade arter i Mexiko.

Sköldpaddsäggen täcks av sand och läggs i kylväskor när de förs till säkrare platser. Totalt har över 10 000 ägg grävts upp.

I andra områden byggs barriärer med sandsäckar för att skydda äggen mot de väntade höga vågorna. Att de känsliga äggen störs väntas dock få konsekvenser.

– Det kommer att innebära en lägre grad av kläckta ägg. Men om äggen lämnas kvar kommer de förstöras allihop, säger biologen och sköldpaddsexperten Graciela Tiburcio.

Längre söderut längs kusten, i Punta Allen, uppmanas också boende att evakuera. Mexikos regering har tidigare kritiserats för att ha gjort för lite för att varna landets invånare inför tidigare orkaner.

Orkanen Beryl har orsakat stor förödelse när den svept fram genom Karibien. Minst sju personer har omkommit.

På onsdagen, lokal tid, är stora delar av Jamaicas huvudstad Kingston strömlöst när orkanen slår mot önationen. Många vägar är avskurna efter att hårda vindar fällt träd, och det regnar kraftigt.

Evakueringsorder har utfärdats för områden som är känsliga för översvämningar och jordskred, och hela Jamaica befinner sig i undantagstillstånd efter att ön har förklarats som en katastrofzon. Enligt premiärminister Andrew Holness kommer beslutet gälla i sju dagar.