Tyskt löfte om ersättning till polska krigsoffer

Martin Yngve/TT

Publicerad 2024-07-02 20.27

Tysklands förbundskansler Olaf Scholz och Polens premiärminister Donald Tusk i Warszawa på tisdagen.

Tyskland kommer att kompensera ännu levande offer för nazisternas ockupation av Polen under andra världskriget.

– Tyskland är medvetet om sin skuld och sitt ansvar för de miljoner som föll offer för ockupationen, sade förbundskansler Olaf Scholz på besök i Warszawa.

Polen har i flera år krävt ytterligare ersättning för Tysklands skuld i andra världskriget.

Tidigare hårda polska ord och skyhöga krav på tusentals miljarder kronor har mötts av tysk kallsinnighet, men när Scholz besökte Polens premiärminister Donald Tusk betonade de båda ländernas starka vänskapsband.

– Polens säkerhet är också Tysklands säkerhet. Det är det vi står för som grannar. Nato-allierade och partner i EU. Vår solidaritet och ge

Där ingår kompensation till runt 40 000 människor som levde under tysk ockupation under andra världskriget. När, och hur mycket landet ska ersätta offren med är ännu oklart.

– Fina gester är mycket viktiga inom politiken, sade Tusk, som trodde att ”det handlar om månader, inte år” innan ersättningen kan komma.

– Det finns inget belopp i världen som kan ersätta allt som hände under andra världskriget, fortsatte han.

Scholz har med sig en stor delegation från sin regering till Warszawa och mötet var enligt AFP det första på sex år på regeringsnivå mellan länderna. De två ledarna betonade flera gånger vikten av ett nära samarbete.

– Jag kan inte tänka mig ett Europa där Tyskland inte leder det gemensamma säkerhetsarbetet, vilket inkluderar Polens säkerhet, sade Tusk.