Lokala L-toppen bröt med SD – uppmanar ledningen att göra samma sak

Uppdaterad 2024-07-05 09.57 | Publicerad 2024-07-04 17.35

”Det går inte att lita på dem”, säger Robert Beronius om SD.

Efter avslöjandena om Sverigedemokraternas anonyma konton i sociala medier valde L i Norrtälje att bryta samarbetet med SD.

Nu uppmanar lokala L-ledaren Robert Beronius sin partiledning att bryta Tidösamarbetet – om inte SD stänger ner sina konton.

– Det går inte att lita på dem, säger Beronius.

Robert Beronius, gruppledare för Liberalerna i Norrtälje kommun, kände att politiken som fördes inom det nya samarbetet var på god väg att göra skillnad.

Skolan skulle skyddas från inflation och sämre ekonomiska tider.

– Vi har sett en fantastisk utveckling som går helt emot utvecklingen på riksnivå vad det gäller läsförståelse och läsförmåga, säger han.

Sedan kom avslöjandet.

TV4:s Kalla fakta kunde i maj avslöja att Sverigedemokraterna använder sig av anonyma konton i sociala medier för att kritisera och håna såväl samarbetspartierna som politiska motståndare.

På riksnivå kom Liberalerna med ett antal krav på SD. Ett av dem var att SD måste stänga ner sina anonyma konton. SD sa blankt nej.

Kvar stod en partiledning i Liberalerna som inte visste vad man skulle ta sig till.

Som en nödlösning, och för att rädda ansiktet, gick L fram med ett förslag om att lagstifta om att strypa pengarna till partier som använder anonyma konton.

Men mottagandet hos regeringsvännerna Moderaterna och Kristdemokraterna var svalt.

Och där står man.

Lokala L-toppen uppmanar partiledningen att bryta Tidösamarbetet.

”Saknar insikt om problematiken”

I Norrtälje, där samarbetet är en spegel av rikspolitiken, gick L från ord till handling.

Robert Beronius och hans parti krävde att SD i Norrtälje skulle inse problematiken med anonyma konton och att lokala partistöd inte ska slussas vidare till att finansiera SD:s kommunikationsavdelning, som sköter kontona.

Men SD mötte inte kraven, ansåg L.

Efter en omröstning med partimedlemmar om saken bröt man samarbetet med M, KD och SD i mitten av juni.

– SD har sagt att man inte ska skapa nya konton just nu, men det säger inget om framtiden, och det visar att man saknar insikt om problematiken med trollkonton, säger Robert Beronius.

– Man vänder sig framför allt till ungdomar genom Tiktok och andra sociala plattformar. Där är man kvar. Problemet med anonyma konton är att de är anonyma.

Tidöavtalet visade vägen

Förra mandatperioden styrdes Norrtälje kommun av ett minoritetsstyre i form av forna allianspartierna.

När L slöt Tidöavtalet på nationell nivå öppnades också dörren för att gå samman med SD lokalt, säger Robert Beronius.

– Det påverkade oss väldigt mycket.

Robert Beronius säger vidare att även M och KD har stort ansvar i att det blivit som det blivit.

– Nu är de bara marionettdockor och säger ja till SD varje gång. Varken M eller KD ville ta ställning till trollfabrikerna. Hade de visat någon ryggrad och visat att de stod på vår sida och tryckt på SD, så kanske det här hade slutat annorlunda.

Svaret: ”Beklagligt”

Moderaternas ordförande i kommunstyrelsen, Ann-Charlotte Lindblad Söderman, säger att hon tar avstånd från användandet av anonyma konton.

Hon beklagar att L valt att bryta samarbetet.

– Det som är så beklagligt är att man har tagit så stor hänsyn till vad som har hänt på riksplanet och att det har berört vår kommunala politik så mycket. Det är beklagansvärt.

Andrea Kronvall, gruppledare för SD i Norrtälje och medlem i partistyrelsen, säger att hon tror att Liberalernas utträde ur samarbetet delvis är ett resultat av partiets låga opinionssiffror.

– De har gjort ett strategiskt övervägande om att styra med Sverigedemokraterna. Jag tror att de har letat efter ett skäl att hoppa av styret men att inte framstå som oansvariga när de gör det. Därför tar de en riksfråga och använder sig av den.

Andrea Kronvall frågar sig också varför L ställer sina ultimatum.

– Det har inte gjorts i någon annan kommun och på riksplan vet man att L är missnöjda med de anonyma kontona men där har man ändå valt att stanna kvar i samarbetet, säger hon.

”SD har sagt att man inte ska skapa nya konton just nu, men det säger inget om framtiden”, säger Beronius.

Uppmaningen: Bryt Tidösamarbetet

L sitter just nu i förhandlingar med S, C, och MP för att få till ett nytt kommunstyre.

På måndag ska V lämna över en lista på partiets krav för att släppa fram kvartetten.

– Vi har kommit ganska långt och börjar närma oss mål, säger Robert Beronius.

Lokala L-toppen uppmanar sin partiledning att tänka om och bryta samarbetet med SD, om det inte blir någon lagstiftning mot partiers anonyma konton eller att SD självmant går med på att upphöra med sina konton.

– Det är bara att konstatera att det spelar ingen roll vilka utfästelser Sverigedemokraterna kommer med, det går inte att lita på dem, säger Robert Beronius.

– Man får ställa ultimatumet att anonyma konton inte ska drivas. Gör man inte det så får man ta nästa steg och det är att lämna samarbetet.