Järv bet av sitt eget ben efter att ha fastnat i saxfälla – man åtalas för jaktbrott

Publicerad 2024-07-04 13.29

Bild på järven från den misstänktes viltkamera.

Naturbevakarna följde ett skoterspår som ledde fram till ett renkadaver där någon placerat rovdjurssaxar.

I en av fällorna satt benet av en järv som den bitit av för att kunna rymma.

Nu åtalas en man i 40-årsåldern från Övertorneå för grovt jaktbrott.

Det var i mars 2021 som Länsstyrelsens naturbevakare började följa ett ensamt skoterspår utanför Övertorneå som vek in mot några granar.

I slutet av spåret hittade de ett renkadaver intill ett av träden, där någon placerat två saxfällor. En av dem hade slagit ihop och kvar satt benet av en järv. Efter att ha fastnat ska djuret bitit av sitt eget framben för att komma loss.

Nu åtalas en man i 40-årsåldern för grovt jaktbrott. Brottet bedöms som grovt då järven är rödlistad och för att det ”utförts med en särskilt plågsam jaktmetod.”

Den misstänkte dök upp på brottsplatsen

Naturbevakarna beskriver i förundersökningen hur de dröjde sig kvar vid brottsplatsen när den misstänkta gärningsmannen dök upp på en skoter. De försökte få honom att stanna.

Men mannen beskriver i förhör att han tyckte att de var ”otrevliga och betedde sig som poliser”. Han sticker därför från platsen vidare till en bekant dit han skulle för att ”dricka kaffe”, enligt honom själv. Där greps han senare av polis.

På platsen hittar de ett gevär som den åtalade misstänks ha haft med sig på skotern och därefter försökt gömma under en bänk i den bekantes garage.

Mannen menar att han lämnat vapnet under bänken tidigare under dagen och att den inte ska ha varit med på färden.

Den avbitna tassen.

Hade fem saxfällor i bilen

Polisen sökte också igenom den misstänktes bostad och hittade ytterligare fem rovdjurssaxar i hans bil. När han fick frågor om fällorna svarar den nu åtalade att det inte var hans och han inte heller ville spekulera i vems de var.

Han kunde inte heller svara på var de kommit från och hur länge de legat där.

Bild på järven från den misstänktes viltkamera.

Den trebenta järven hittades cirka 600 meter bort från den gillrade fällan efter att naturbevakarna följt blodspåren. Den var då vid liv, men har inte setts efter det. Det är fortfarande oklart om den överlevt.

Mannen nekar till brott.

Följ ämnen i artikeln