Upp till bevis för Biden

Tobias Österberg/TT

Publicerad 2024-07-11 18.09

USA:s president Joe Biden i anslutning till Nato-mötet i Washington.

En chans att visa väljarna och omvärlden att han fortsatt kan leda USA? Eller ett slutgiltigt bevis för kritikerna att det är dags att hoppa av?

Vid kvällens presskonferens står extremt mycket på spel för president Joe Biden.

Det är ytterst sällsynt men å andra är situationen också unik. Strax efter midnatt svensk tid kliver Biden upp på podiet i Washington för att hålla en enskild presskonferens i anslutning till Nato-mötet.

Det är åtta månader sedan den amerikanske presidenten höll en presskonferens, då efter ett möte i Kalifornien med Kinas motsvarighet Xi Jinping. Ingen president har heller hållit färre presskonferenser sedan Ronald Reagans tid i Vita huset.

Detta är i fokus

Ursprungligen var fokus tänkt att ligga på att sammanfatta det tre dagar långa Natomötet, men det lär förpassas åt sidan. I stället är det Bidens medicinska status som kommer att vara i fokus.

Hur kommer han att uppträda under presskonferensen, hur är hans mentala fokus, kommer han att snubbla på orden och hur låter svaren i detalj?

Kommer det att finnas likheter med det som beskrivits som en katastrofal insats i tv-debatten mot Donald Trump nyligen? I så fall kommer kritikerna få ytterligare vatten på sin kvarn – och kritikerna har också blivit allt fler den senaste tiden.

Ny tv-intervju

Bland dem finns numera Demokraternas Vermont-senator Peter Welch och kongressledamoten Hillary Scholten (Michigan). De har båda uppmanat Biden att kliva av presidentkampanjen och låta någon annan göra upp mot Donald Trump. Ännu mer uppmärksamhet i USA har det faktum fått att skådespelaren George Clooney gjort detsamma.

81-årige Biden har inför kvällens pressträff gjort ett framträdande hittills under Nato-mötet men då under andra förutsättningar. Vid sitt inledningstal kunde han läsa innantill från en teleprompter.

Utöver torsdagens pressträff har också meddelats att Biden ska göra ytterligare en tv-intervju, då med NBC, tänkt att sändas i USA på måndag nästa vecka.