Aftonbladet

Dagens namn: Uno

Natomötet inleds – värden redan under press

Tobias Österberg/TT

Publicerad 2024-07-09

President Joe Biden i samband med att han i söndags återvände till Washington efter att ha besökt delstaten Pennsylvania för att kampanja. Arkivbild.

Ett toppmöte i Washington inramat av 75-årsfirandet av försvarsalliansen. Så var det tänkt i alla fall för Nato.

Värden för tillställningen, USA:s president Joe Biden, har dock skäl till huvudvärk redan innan festen startar.

Washingtonborna plågas inte bara av en tryckande 35-gradig värmebölja. När veckans Nato-möte nu inleds stängs ett stort område i centrala delarna av den amerikanska huvudstaden helt av för invånarna, med igenbommade tunnelbanestationer och ett påtagligt säkerhetspådrag.

Festens värd, president Joe Biden, har dock andra saker att bekymra sig för. När han tar emot ett drygt 30-tal ledare från Natos medlemsländer, numera även Sverige, råder samtidigt rejäl politisk turbulens på hemmaplan.

Frågan alla ställer sig

Ingen av gästerna lär vara ofin nog att fråga hur det är med 81-åringens hälsa, men det är just nu frågan alla ställer sig.

Efter vad som beskrivits som en katastrofal debatt mot Donald Trump har Bidens tillstånd ifrågasatts och det har väckts frågor om han helt enkelt ska lämna över till en annan demokratisk kandidat i striden mot Trump.

Ska visa styrka

Biden själv har försökt skaka av sig kritiken, bland annat i en intervju med tv-kanalen ABC, men Nato-mötet blir nu enligt många bedömare ett tillfälle där det är upp till bevis för honom.

– Det är ett tillfälle för honom att visa kraft och energi och understryka sitt engagemang, säger Ian Brzezinski vid tankesmedjan Atlantic Council till nyhetsbyrån AP.

Förutom ett framträdande av Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg kommer den inledande dagen av mötet att fokusera på firandet av Natos 75-årsjubileum. Biden och övriga ledare ska bland annat delta i en ceremoni vid just det auditorium där Nato-fördraget skrevs under 1949. Toppmötet pågår sedan till och med torsdag.