Aftonbladet

Dagens namn: Uno

Polisen varnar jordgubbsköpare: ”Kan bidra till kriminalitet”

Uppgifter: Kopplas till Ismail Abdo

Publicerad 2024-06-14

En vecka innan midsommarafton varnar polisen:

Ditt jordgubbsköp kan finansiera kriminalitet.

– Om man funderar på att handla av den här typen av verksamhet ska man vara medveten om att man bidrar till att finansiera grov kriminalitet, säger polismästare Per Lundbäck.

Just nu pågår en riktad insats mot flera verksamheter som kopplas till kriminella nätverk i Sverige. Bland annat har polisen slagit till mot Ismail ”Jordgubben” Abdos verksamheter och närmaste män på flera platser i Sverige, enligt Aftonbladets uppgifter.

På torsdagen har polisen slagit till mot företag i Örebro som tros en koppling till gängledaren, något som Aftonbladet rapporterade om igår. Även kommunen och Kronofogden ska ha deltagit i insatsen.

Det handlar bland annat om verksamheter som säljer jordgubbar. Kommunen misstänker att jordgubbarna kommer från Belgien, men marknadsförts som svenska, enligt källor.

Polisen skriver om insatsen på sin hemsida nu. Bland annat uppger de att de slagit till mot ”jordgubbsförsäljning med koppling till en central våldsdrivande aktör och företagsstrukturerna runt denne” i polisregion Bergslagen.

Polisen varnar jordgubbsköpare.

Kan finansiera grov kriminalitet

Under insatsen gjorde polisen ett stort antal beslag.

– Genom att strypa finansieringen av den här typen av grov organiserad brottslighet försvagas nätverkets våldskapital och förmåga att driva sin kriminella verksamhet, säger Per Lundbäck som är polismästare i polisregion Bergslagen.

Polisen ber också konsumenter att vara uppmärksamma på verksamheter som kan verka misstänksamma.

– Om man funderar på att handla av den här typen av verksamhet ska man vara medveten om att man bidrar till att finansiera grov kriminalitet. Vi kommer med gemensam kraft fortsätta slå till mot verksamheter som samarbetar med kriminella.

Kopplingar till flera verksamheter

Ismail Abdo har kopplingar till flera verksamheter i Sverige. Aftonbladet har tidigare skrivit om hur en 25-åring, som står nära Ismail Abdo, är verklig huvudman för ett mindre Uppsalaföretag som sysslar med torghandel av frukt och bär.

Företaget gjorde förra året en vinst före skatt på drygt 2,6 miljoner kronor. 25-åringen intygade själv att resultaträkningen och balansräkningen hade fastställts på bolagsstämman, eftersom bolaget inte har någon revisor.

Den personen är också inblandad i ett detaljhandelsföretag i Borlänge.