Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Verner, Valter

Glädjebeskedet: Jalle får bo kvar på äldreboendet

Publicerad 2019-04-01

Kort efter hustruns död fick Jalle Pöhlitz veta att han riskerade att bli bostadslös.

Men nu vänder kommunen – och 83-åringen får vara kvar på äldreboendet.

– Det är en enorm sten som fallit från våra axlar, säger barnbarnet Evelina Wallander.

Det var en nervös Jalle Pöhlitz som tillsammans med sin dotter och styvdotter infann sig till ett möte med Nynäshamns kommun tidigare i veckan.

Efter att hustrun Barbara gått bort fick Jalle beskedet att han var tvungen att flytta ut från äldreboendet där paret bott. 83-åringens vårdbehov ansågs inte vara tillräckligt stort.

Men under mötet medgav kommunen att ärendet hanterats felaktigt, och att Jalle kan bo kvar.

– Det är en väldigt stor lättnad. Jalle trodde först inte att det var sant. De satt där som fågelholkar, säger barnbarnet Evelina Wallander.

– Jalle är jätteglad. Det är en enorm sten som fallit från våra axlar.

Ska se över rutinerna

Nynäshamns kommun hänvisade tidigare till den så kallade parboendegarantin. Den slår fast att par har rätt att fortsätta bo tillsammans även om den ena partnern måste flytta till ett vårdboende. Om personen som behöver omsorg dör så måste dock den andra flytta ut.

Jalle kände dock inte till detta villkor. Kommunen har granskat ärendet, och konstaterar nu att det är osäkert om han informerats på ett korrekt sätt.

– Nu måste vi verkligen se över att det inte sker igen. Jag ska gå igenom alla rutiner. Jag vill aldrig se att någon hamnar i en sådan här situation när man också bär på en sorg, säger avdelningschefen Indra Stenhammar till Nynäshamnsposten, som fört rapporterade om fallet.

”Stort av kommunen”

Barnbarnet Evelina Wallander är mycket positiv till att kommunen ändrat inställning.

– Det är fantastiskt att det löst sig och att kommunen har tagit sitt ansvar och erkänt att de gjort fel. Det tycker jag är stort av dem, säger hon till Aftonbladet.

Följ ämnen i artikeln