Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Eugen, Eugenia

Säpo gör orosanmälningar om barn i Syrien

Publicerad 2019-04-15

Uppskattningsvis 60–80 barn med svenska föräldrar som anslutit sig till terrorgruppen tros befinna sig i syriska läger. Arkivbild.

Polisen och Säpo har gjort orosanmälningar till flera kommuner i Sverige om barn till svenska IS-anhängare som befinner sig i läger i Syrien. Syftet är att kommunerna ska förbereda sig på att ta emot barnen om det blir aktuellt, uppger Säpo.

Enligt Säpo handlar det både om barn som rest från Sverige och om barn som har fötts i områden som kontrollerats av terrorgruppen IS. Tidigare har man endast informerat kommunernas socialtjänster om barn som återvänt till Sverige från Syrien och Irak.

– Det man gör nu är orosanmälningar på de barn som befinner sig i konfliktområdet i Syrien. Det är ett sätt för att kommunerna ska kunna förbereda sig när eller om de här barnen kommer tillbaka, säger Sofia Hellqvist, pressekreterare hos Säkerhetspolisen till TT.

Kommuner förbereder sig

Säpo har en skyldighet att göra orosanmälningar när de misstänker att barnen far illa, säger hon.

Stockholm är en av de städer som fått in orosanmälningar och som nu förbereder sig för att ta emot barn till kommunen, rapporterar Ekot.

Enligt Sari Römpötti vid Center mot våldsbejakande extremism (CVE) är orosanmälningarna ett sätt att uppmärksamma kommunerna på att barnen kan komma att återvända.

– Vi har som center också ett uppdrag att ge stöd åt kommunerna. Där kan vi dela den kunskap som finns samlad hos oss men också ta hjälp av andra kommuner som har erfarenhet av den här frågan, säger Sari Römpötti till TT.

"En ny fråga"

Hon betonar samtidigt att det kan vara svårt att utreda oron för de barn som inte är på plats.

– Utmaningen är att se till att det finns kunskap och att alla insatser finns förberedda i kommunen. För många kommuner är det en ny fråga som man inte har erfarenhet av.

Katrin Westlund, jurist och rättssakkunnig hos Socialstyrelsen, berättar att det måste göras en skyddsbedömning när en orosanmälan kommit in. Samtidigt är det komplext då barnen inte befinner sig i Sverige.

– Det förutsätter att barnen befinner sig här i Sverige. Svenska myndigheter har ingen möjlighet att verkställa någon tvångsmakt om omhändertagande i andra länder, säger Katrin Westlund.

Hon uppger att lagen och systemet inte fungerar i den aktuella situationen eftersom att socialtjänsten inte kan verkställa ett beslut om tvång utomlands.

– Jag har svårt att se att de skulle kunna göra särskilt mycket så länge barnen befinner sig där de gör. Kommer de till Sverige är situationen annorlunda, säger Katrin Westlund.

Uppgifterna varierar om hur många svenska barn som befinner sig i lägren. Det rör sig enligt olika uppskattningar om 60 till 80 barn. Det är oklart när de eller om de kommer till Sverige.

Förutom Stockholm har bland andra Göteborg, Malmö och Örebro fått information om att barn kan återvända.

Göteborg förbereder sig för att ta emot omkring 25 barn till IS-anhängare i Syrien, rapporterar P4 Göteborg.