Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Dagmar, Rigmor

"En sorglig och trist historia"

Publicerad 2013-10-10

Starka reaktioner på nya drottningboken

Åsikterna om den nya boken om drottning Silvia lät inte vänta på sig.

Nu sågas den av Roger Lundgren, chefredaktör för Kungliga Magasinet.

– Så vitt jag vet har vi ingen arvssynd i Sverige längre, säger han.

I journalisten Johan Åsards nya bok "Drottningens hemlighet" beskrivs det hur drottning Silvia har använt sin position för att utöva påtryckningar på bland annat Brasiliens förra president Fernando ­Henrique Cardoso. Allt för att rentvå sin far Walther Sommerlaths namn från nazistanklagelserna som har följt med sedan tidningen Arbetarens avslöjande 2002.

Men de nya uppgifterna om drottningens kampanj för att rentvå sin far sågas av Roger Lundgren, chefredaktör på Kungliga Magasinet:

– Jag tycker att det är en sorglig och trist historia helt enkelt. Oavsett vilka handlingar som Walther Sommerlath har begått så har vi ingen arvssynd i Sverige, säger han.

Hur tror du att drottningen reagerar på boken?

– Det är klart att kungafamiljen blir irriterad på det här. Det är ju en evighetshistoria som aldrig tar slut, säger han och tillägger att han inte har hunnit läsa boken än.

"Vill inte vika ut mig"

Även drottning Silvias brorson Patrick Sommerlath har hört talas om den nya boken. Men han vill inte kommentera den i dagsläget.

– Jag håller helst mina känslor för mig själv. Jag vill inte vika ut mig, säger han.

Inte heller historikern och kammarherren Erik Norberg som låg bakom drottningens egen utredning om Walther Sommerlaths eventuella nazikopplingar vill kommentera boken.

– Nej, det är väl tänkbart att jag kommer att läsa boken men jag har inga kommentarer i dagsläget, säger han.
Är du beredd att ändra din ståndpunkt om boken presenterar nya uppgifter?

– Ja, så är det ju med forskning. Vi vet ju inte vad som kan komma fram om 20 år, då kanske vi får ompröva ställningstagandet.

Hovet lägger däremot locket på. Enligt informationschefen Bertil Ternert har man inte för avsikt att kommentera de nya uppgifterna.

– Jag har följt nyheterna under morgonen men vi avstår från att uttala oss, säger han.