Så försökte hon rentvå sin pappa
Uppdaterad 2014-10-16 | Publicerad 2013-10-10
Ny bok avslöjar: Silvia skrev hemliga brev till toppar
Silvia har ägnat år åt att rentvå sin fars mörka nazisthistoria.
I en ny bok avslöjar journalisten Johan Åsard hur drottningen skickat brev till expresidenten i Brasilien och ett 20-tal näringslivstoppar.
– Syftet var att utöva påtryckningar och få sympatier till pappans fördel, säger Åsard.
Uppgiften om att drottning Silvias döde far Walther Sommerlath var medlem i Nationalsocialistiska tyska arbetarepartiet kring tiden för andra världskriget var kontroversiell när den avslöjades av tidningen Arbetaren 2002.
TV4-programmet ”Kalla fakta” kunde sedan i en rad program dokumentera hur pappan i en bytesaffär utnyttjade den judiska företagaren Efim Wechsler för att komma åt ett verkstadsföretag värt miljoner.
Sommerlaths övertagande var ett led i den så kallade ariseringen av judiska företag kring andra världskriget.
Tog mycket illa vid sig
– Walter Sommerlath köpte firman för ett underpris och beroende på hur man räknar gjorde Wechsler en förlust på mellan en miljon kronor och 2,5 miljoner kronor i dagens penningvärde, har Mats Deland, doktor i ekonomisk historia och en av dem som ligger bakom ”Kalla fakta”-avslöjandena tidigare sagt.
Drottning Silvia har tagit mycket illa vid sig av uppgifterna. Hösten 2011 inledde hon en egen utredning. Den konstaterade i stället att Efim Wechsler räddades ut ur Tyskland tack vare affären med Walther Sommerlath och fick familjen Sommerlaths brasilianska kaffeplantage och tre tomter i utbyte mot fabriken.
De motstridiga uppgifterna granskas på nytt i boken ”Drottningens hemlighet” av författaren Johan Åsard, en av reportrarna bakom reportagen om Walther Sommerlath. Han tar upp detaljer som att Wechsler fick visum till Brasilien långt före affären, och att den utredare Silvia anlitade, riksarkivarien Erik Norberg, inte tillräckligt lyft fram att Wechsler bara ska ha fått en femtedel av värdet på sin fabrik från Sommerlath.
– Det är ett sätt att försköna fakta, och bortse från den extremt utsatta situation som Efim Wechsel befann sig i, säger Johan Åsard om drottningens egen utredning.
Skrev om frustrationen
Drottningen har inte velat kommentera innehållet i reportagen. I stället, avslöjas det nu i boken, har hennes majestät verkat i det tysta.
Under våren 2012 tog drottningen kontakt med flera personer för att övertyga dem om att hennes egen utredning innehöll sanningen om Walther Sommerlath.
En av dem var Fernando Henrique Cardoso, Brasiliens president mellan 1995 och 2003. I brevet skriver drottningen om sin frustration över ”Kalla fakta”-reportagen och kallar dem för en ”kampanj” mot drottningen och hennes familj. Silvia försvarar även sin fars agerande – och kallar honom geni. ”Min far var en mycket korrekt man, god, som med risk för sitt eget liv lyckades rädda Efim Wechsler”, skriver hon bland annat.
Hon tackar även Cordoso för att han talat med förra brasilianska senatorn Eva Blay – som kritiserat drottning Silvia och hennes inställning till fadern öppet.
”Har agerat i hemlighet”
I boken avslöjas också att hon kontaktat flera toppar inom det svenska näringslivet, bland andra Carl-Johan Bonnier, styrelseordförande i Bonnierkoncernen. När Aftonbladet söker Bonnier väljer han att inte kommentera frågan.
– Breven visar hur drottningen agerat i hemlighet för att sprida sin egen bild av sin pappa. Hon vill ha sympatier, påverka och utöva påtryckningar på olika personer, säger Johan Åsard.
Han anser att drottningen har ett ansvar för hur hon har förhållit sig till uppgifterna om fadern, även om hon inte själv kan ansvara för vad hennes far har gjort.
Drottningen vill inte kommentera boken.
– Vi har inte sett boken, därför avstår vi från att kommentera den, säger hovets presschef Bertil Ternert.