Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Jon, Jonna

Hittade på eget kundavtal – nu stämmer han banken

Uppdaterad 2019-05-22 | Publicerad 2013-08-10

Banken trodde att det var sitt egna kundavtal de skrev på.

I själva verket hade Dmitry Agarkov – som ansökte om ett kreditkort – gjort ändringar i det finstilta.

Nu har han stämt banken på miljonbelopp för att den brutit mot villkor i avtalet – som han själv skrev.

Ryske Dmitry Agarkov, från staden Voronezj, fick 2008 ett brev från banken Tinkoff Credit Systems. I det fanns en ansökningsblankett för kreditkort liksom ett dokument med kundavtalet.

Skrev eget avtal

Agarkov ville ha kreditkortet och skrev under blanketten. Men innan han skickade tillbaka den ändrade han det finstilta i avtalet – till sin egen fördel.

Enligt finansnyhetssajten Minyanville skrev han bland annat dit att han inte skulle behöva betala någon ränta eller avgifter.

Han la också till en speciell klausul som skulle skydda honom om banken skulle bryta mot någon del i avtalet. Den innebar att banken skulle behöva betala ut runt 600 000 kronor för varje punkt i avtalet den bröt mot och nära 1,2 miljoner kronor om banken sa upp honom som kund.

Blev uppsagd som kund

Det dröjde inte länge innan Agarkov fick tillbaka en kopia av avtalet, undertecknad och certifierad av banken, tillsammans med sitt kreditkort.

Och han använde kortet flitigt – tills banken sa upp honom som kund på grund av att han var sen med en betalning, uppger Minyanville.

Förra året stämdes Agarkov av banken på nära 9 000 kronor för det kreditbelopp han inte betalat tillbaka och avgifter. Rätten beslutade dock att det kundavtal Agarkov själv komponerat ihop var giltigt eftersom banken skrivit under det och ålade honom bara att betala det kreditbelopp han ännu inte gjort.

Men Agarkov var inte nöjd.

Stämmer banken

I stället stämde han banken på 24 miljoner ryska rubel, drygt 4,7 miljoner svenska kronor – som kompensation för att banken brutit mot flera punkter i avtalet och dessutom sagt upp avtalet.

I september möts parterna i rätten igen och historien har de senaste dagarna uppmärksammats runt om i världen.

Och bankchefen Oleg Tinkov har inte varit sen med att kommentera stämningen på mikrobloggen Twitter. "Gällande mannen från Voronezj säger våra advokater att han inte kommer att få 24 miljoner, utan fyra års fängelse för bedrägeri. Nu är det en principiell fråga för oss" och "Ingen kommer att vinna något från oss, det är bara en dröm för att bli rik", skriver han bland annat enligt Minyanville.