Bästa kreditkorten – det ska du tänka på
Vilket kreditkort är bäst till semestern?
Uppdaterad 2020-06-05 | Publicerad 2019-05-22
Det finns många kreditkort att välja mellan och alla varianter olika fördelar. Här ger sparekonomens bästa tips på vad du ska kolla på innan du väljer kort.
När sommaren närmar sig väljer många att använda sig av ett kreditkort för att betala sin semester. Något som kan fungera bra för vissa, enligt Sharon Lavie, familjeekonom på Ikano Bank.
– Det finns tillfällen i livet när man behöver ett extra tillskott av pengar, det kan vara för ett dyrare köp eller oväntad utgift. Räcker inte ditt buffertsparande kan du ansöka om ett kreditkort och låna pengar av dig själv under en kortare period, säger hon.
Vanligt med kreditkort under semestern
Enligt Sharon Lavie är det bland annat resor som den gemene konsumenten använder kreditkort till, där kortet kan fungera som en extra reseförsäkring. Väl hemma gäller det att betala av sin skuld så snabbt som möjligt, fortsätter hon.
– Välj alltid att betala av så mycket som möjligt på det kreditkort eller lån som har högst ränta. Det är lagom roligt att betala för sommarsemestern när julen står för dörren och du behöver ha pengar till andra utgifter.
Fakta: Här är fördelarna med kreditkorten
- Bensinkort: Kommer ofta med en rabatt för varje tankad liter, här skiljer sig de olika bolagen åt. Vissa erbjuder 15 öre i rabatt per liter medan andra ligger på 25 öre per liter.
- Resekort: Är det bonusresor, möjlighet till uppgraderingar och tillgång till lounger du är ute efter så kan ett kort som är fokuserad på just resor vara det bästa för dig. Kommer ofta med möjlighet till kontantuttag utomlands och erbjudande till billigare resor när du samlat ihop poäng.
- Bonuskort: Vill du samla bonus på allt du köper, kanske till och med på räkningar du betalar? Då ska du leta efter kort som ger en hög bonus per spenderad krona. Se över hur mycket bonus du får per spenderad krona och på vad du sen kan använda den intjänade bonusen på.
Ska inte användas av alla
Kreditkort kan i vissa fall komma med en hel del rabatter som gör att du kan spara in på vissa utgifter under semestern. Men det passar inte för alla, förtydligar Sharon Lavie.
– Är du en person som shoppar så länge det finns pengar på kortet så kan ett kreditkort missbrukas och orsaka skada för din ekonomi. Har du redan stora skulder är ett kreditkort inte heller rätt väg att gå för att lösa dessa.
Det finns flera fördelar med att ha ett kreditkort med sig på semestern, som Sharon Lavie ser det. Förutom den extra reseförsäkringen kan även kontanthanteringen minska drastiskt under utlandsvistelsen.
– Skulle du bli bestulen kan du enkelt spärra ditt kort och i vissa fall även bli kompenserad för det som har stulits. Dessutom går det oftast att ta ut pengar i lokal valuta från en uttagsautomat vid behov, säger Sharon Lavie.
Vilka nackdelar ser du med det?
– Dels att uppkopplingen strular om det blir strömavbrott eller liknande. En annan nackdel kan vara att man inte har full koll på hur mycket man handlar. Därför är det viktigt att du tar dig tid att stämma av dina transaktioner genom att regelbundet logga in på ditt konto.
Sharon Lavie: Det här ska du tänka på för att välja rätt kreditkort
- Avgifter: Vissa kort kan vara gratis det första året medan en årsavgift tillkommer därefter. Det finns dock kort utan årsavgifter.
- Ränta: Vad är räntan på kreditkortet om du inte betalar hela summan på en gång? Kolla också upp hur många räntefria dagar du har.
- Försäkring: Kolla vilken typ av reseförsäkring som ingår och om det finns avbeställningsskydd.
- Valutapåslag: Vad är valutapåslaget och avgiften vid köp eller uttag utomlands?
- Rabatter: Beroende på vilket kreditkort du väljer ingår det olika rabatter. Det vanligaste är att man kan få rabatt på egna produkter eller att det finns erbjudanden på samarbetande hotell, hyrbil och vissa butikskedjor. Det förekommer även att man får rabatt i en viss bransch under en månad.
- Avgift för kontantuttag: Kolla också om det kostar någonting att ta ut pengar inom Sverige.