Papandreou avgår

Publicerad 2011-11-06

Han har överlevt gång på gång.

Nu har han slut på liv.

I dag bekräftades att Greklands premiärminister Giorgos Papandreou kommer att avgå.

Det grekiska dramat fortsätter.

Men Giorgos Papandreous tid som premiärminister ser ut att vara över.

Officiella källor i Aten har i dag sagt att han kommer att avgå när den nya koalitionsregeringen bildas, rapporterar tv-kanalen CNN.

Sista mötet

Eftermiddagens krismöte rapporteras bli Papandreou sista som premiärminister för Grekland.

Under dagen vände sig Papandreou till presidenten Karolos Papoulias för att begära direkta överläggningar med högerledaren Antonis Samaras, skriver TT.

Vid 19.30-tiden, svensk tid, inleddes mötet i presidentpalatset i Aten. Det avslutades strax före klockan 21 svensk tid, men det är fortfarande oklart om parterna nått en överenskommelse.

Val i vår

Många menar att Grekland måste ha sin nya regering på plats inför morgondagens möte med eurozonens finansministrar i Bryssel.

Elias Mosialos, talesman för Papandreous parti Pasok, säger att en överenskommelse måste nås i dag.

– Vi måste nå en överenskommelse för en ny koalitionsregering under dagen. Och vi måste kunna presentera namnet på den nya premiärministern till i morgon, säger han till grekisk tv, enligt CNN.

Enligt källor till grekisk media kommer den nya regeringen att leda landet i fyra månader och val väntas hållas tidigt nästa vår.

"Villig att ställa upp"

Fortfarande är många frågor obesvarade.

Antonis Samaras har tydligt sagt att han inte vill vara en del av en koalitionsregering med Papandreou, uppger CNN.

– Jag är villig att ställa upp med full kraft om Papandreou avgår, sa han i ett kort uttalande, skriver TT.

En koalitionsregering är ett måste för att det ska finnas ett brett stöd för krisuppgörelsen som träffats med andra euroländer och IMF.

Den ska ge Grekland ett andra paket med nödlån på totalt 135 miljarder euro. I paketet finns också en preliminär uppgörelse med den privata sektorn om nedskrivningar av obligationslång på över 100 miljarder euro, skriver TT.